Divendres 13, setembre 2024
21.6 C
Sant Gervasi
21.6 C
Sarrià
Publicitat

15 anys de l’assassinat de Rosario Endrinal

"Creiem que és important posar de manifest que, diàriament, es donen casos de violència per aporofòbia malgrat que no assoleixin el ressò mediàtic que va tenir aquest cas"

Publicat el 18.12.2020 14:01

Societat

Manifest del Moviment Popular de Cassoles

Per cinquè any consecutiu, diferents col·lectius del Moviment Popular de Cassoles ens concentrem per recordar la Rosario Endrinal, dona sense llar que fou assassinada per 3 joves la matinada del 16 de desembre de 2005. Els col·lectius convocants considerem que uns fets tan atroços i lamentables no poden caure en l’oblit i per això hem decidit, un any més, reunir-nos per recordar que aquest tipus d’agressions són només la punta de l’iceberg d’un problema estructural molt més gran; l’aporofòbia, generada per aquest sistema que ens divideix en classes antagòniques i en constant pugna.

Publicitat

Publicitat

Segons Arrels, una de les principals entitats que treball amb persones sense llar, A Barcelona hi ha més de 4.200 persones sense llar, de les quals enguany se n’ha comptabilitzat 1239 que dormen cada nit als carrers de la nostra ciutat. A Sarrià-Sant Gervasi, concretament, n’hi ha 54. A més, 2.171 persones dormen als recursos públics i privats que existeixen a la ciutat (un 80% respecte 11 anys enrere) i 836 persones viuen en assentaments (un 93% més que el 2015).

Aquestes persones, a més d’afrontar una situació econòmica extremadament precària, es veuen exposades a una marginació i un rebuig social que agreugen la seva situació i les converteix en subjecte fàcil de violència urbana, alimentada per un sentiment d’odi i hostilitat vers les persones pobres o sense recursos, és a dir: d’aporofòbia. De fet, un 40% de les persones que viuen al carrer han patit agressions i violència de diferent tipus.

A més, moltes d’aquestes persones han tingut o tenen problemes de salut que en molts casos no s’està podent atendre: un 48% no té targeta sanitària, un 39% han anat a urgències els darrers 6 mesos i un 28% podrien patir malalties cròniques.

https://twitter.com/CentreAssis/status/1339162999882473472?s=20

Totes aquestes dades que cada any contemplem amb estupefacció ens porten a exigir tant al govern de la Generalitat de Catalunya com a l’Ajuntament de Barcelona, que prenguin mesures efectives per fer front a aquesta situació, especialment en un moment d’emergència social i sanitària com la que estem vivint. És inacceptable que a Barcelona hi hagi més de 10.000 pisos buits propietat de bancs, especuladors i immobiliàries que hi juguen per tal de fer créixer els seus beneficis. La solució no és només la construcció d’habitatge social, sinó l’expropiació immediata dels pisos esmentats per tal de retornar-los a la gent.

A més exigim mesures concretes per fer front a l’aporofòbia, per tal de protegir de forma integral els drets de les persones més depauperades i tipificar la seva vulneració com a delicte especial.

Finalment volem remarcar la necessitat de fer aquest tipus d’actes per a recordar persones com la «Charo», com li agradava que se l’anomenés, que viuen sotmeses a una vulnerabilitat extrema dins de la misèria per la seva triple condició de dona, gran i sense llar. Creiem que és important posar de manifest que, diàriament, es donen casos de violència per aporofòbia malgrat que no assoleixin el ressò mediàtic que va tenir aquest cas.

Volem viure en un barri i en una ciutat lliure d’agressions discriminatòries, masclistes i feixistes.

Cassoles barri viu i combatiu!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.