Publicitat

Tardor, benvinguda!

spot_img

Publicat el 1.11.2017 16:00

Cuina de mercat

Blai Pérez

El codonyer. Fotografia Jesús Mestre

El codony és una fruita originària de l’antiga Pèrsia que van endur-se els grecs de tornada de les guerres. És dura i poc adequada pel consum fresc pel seu sabor amarg i astringent; és aconsellable coure’l al forn. Se’n pot fer allioli o el codonyat, dos productes nascuts de l’optimització dels recursos propis, que es converteixen en productes de rebost.

Publicitat

Allioli de codony

L’allioli de codony és un producte típic de la cuina de les muntanyes pirinenques, en especial del Pallars, tot i que també se’n fa en alguns indrets de l’Alt Urgell i la Cerdanya. En aquests indrets hi ha conreu de codony, una fruita de tardor i de les poques ben adaptades al fred de muntanya.

Publicitat

L’allioli és molt adequat per tota mena de plats, tant per acompanyar carns i peixos, com per sucar-lo amb una bona llesca de pa. Allioli de codony és un aliment amb un alt valor nutricional pels ingredient que el componen. L’all cru té propietats antibacterianes, antiparasitàries i anticanceroses entre d’altres molt beneficioses; el codony és una fruita baixa en sucres i molt rica en fibra i vitamines, i amb un alt poder antioxidant; i, finalment, l’oli d’oliva verge extra, ric en àcids grassos monoinsaturats i antioxidants amb propietats cardiosaludables.

Ingredients:
2 codonys
1 pera o poma
150 ml doli d’oliva verge extra
Aigua per bullir
Sal

Elaboració:
S’ha de tenir en compte la proporció, una pera o poma per cada dos codonys, i es comença per bullir les fruites uns 30 min fins que estiguin ben tovetes. Però també es podrien coure al forn. Un cop tenim les fruites cuites, es pelen, se’ls hi treu el cor i es tallen a trossos i a continuació es trituren, juntament amb els alls i la sal i es va afegint oli fins que estigui ben lligat, i ja tindrem l’allioli de codony a punt per degustar.

Codonyat

El codonyat té com a inconvenient el valor energètic pel sucre que se li afegeix a causa de la naturalesa del codony. Les transaccions comercials entre grecs i romans van dur el codony fins a Roma, allà pel segle IV, on van començar a cuinar-lo amb mel per aconseguir una pasta que menjaven untant-la en pa. Hi ha referencies del segle VII en què es preparaven gelees amb suc de codony i mel. Durant l’Edat Mitjana els dolços a base de codony estaven de boga, com ara les llaminadures, i tenien un lloc destacat entre la noblesa. Personatges històrics com Carlemany o Nostradamus van ser grans consumidors del codony, així que no és estrany que hagi arribat fins a nosaltres.

Es pot utilitzar el codonyat per a servir-lo en plats dolços i salats tan diversos com en amanides, en el bacallà amb mussolina de codony, en pastissos, en canapès i aperitius, acompanyant formatges, mesclats amb fruits secs, entre molts altres.

Amanida de codonyat, formatge de cabra i nous

Ingredients per a 2 persones:
300 gr. d’enciams variats
100 gr. de codonyat
2 peres o pomes
Nous
150 gr. de “rul·lo” de cabra
Oli d’oliva verge extra
Vinagre balsàmic
Sal

Elaboració:
Rentem i escorrem molt bé la barreja d’enciams i reservem. Tot seguit piquem les nous perquè quedin més repartides, i tallem el codony en daus petits i resevem. Rentem molt bé la fruita escollida i, sense pelar-la, la tallem a rodanxes no gaire gruixudes; un cop tallades, traiem el cor. A l’hora de servir, per aquest ordre, repartim la barreja d’enciams, els daus de codonyat, les rodanxes de fruita i les nous, i amanim amb l’oli d’oliva, el vinagre i la sal, moment que escalfarem les rodanxes del formatge sense que arribi a fondre’s, col·loquem el formatge calent sobre l’amanida, i ja estarà a punt.
Bon profit!

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

En caiguda lliure

El relat d'Elsa Corominas sobre la voluntat d'actuar quan presencies una agressió masclista

La sarrianenca Teresa Mas de Roda publica el seu primer llibre, “Desaprendí mi mundo para serme fiel”

L'obra recupera escrits des de l’adolescència fins a l’actualitat, que reflecteixen el viatge vital de l'autora

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats

Les Planes, un barri amb molts carrers amb noms botànics

Només el 20% estan dedicats a persones, en comparació amb el 54% a la resta de la ciutat
spot_img

Escollir el camí

"Quan veig jovent mirant de decidir si estudiar o treballar, si aquesta professió o aquella altra, penso que li donem massa importància a una decisió que podem canviar en qualsevol moment": l'opinió de Glòria Vilalta

“La família Camaleot”, el relat d’Elsa Corominas

"Els Camaleot eren una família molt peculiar que dominava l’art d’imitar. El matrimoni va tenir sis fills i a cadascun li va ensenyar com aprofitar al màxim aquesta habilitat"

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]