Publicitat

Les propietats gastronòmiques i remeieres d’algunes plantes nadalenques

A Catalunya, encara avui, són molt celebrades les tradicionals coques de pinyó per tal d’acompanyar els torrons

spot_img

Publicat el 24.12.2022 12:00

Remeis de Convent

Fra Valentí Serra

Darrerament les festes nadalenques s’han associat a un conjunt de plantes que, a més de la seva funció decorativa gaudeixen, alhora, de nombroses propietats remeieres i gastronòmiques. En efecte, des de fa força anys, la decoració nadalenca de la llar i del pessebre s’ha vinculat a la molsa, a la pinassa, a l’avet, al grèvol, al galzeran i al vesc, principalment.

Publicitat

Pel que fa al boix mascle o galzeran (llat., Ruscus aculeatus; cast., brusc o rusco) la seva arrel forma part del prestigiós julep “de les cinc arrels” i, alhora, gaudeix d’eficients propietats antihemorroidals. Quan els brots del galzeran són tendres, hom pot menjar-los amanits, car són molt aperitius i diürètics, però no convé als que són hipertensos.

Publicitat

Per Nadal, a més de la pinassa i del brancatge de l’avet emprats per guarnir la casa i el pessebre, comptem, sobretot, amb la fruita seca que ens aporten: els pinyons. Aquesta fruita tan menuda té una part molt destacada en la tradició gastronòmica nadalenca de casa nostra, puix que els pinyons són molt gustosos i de bon nodriment. Els pinyons s’extreuen de la pinya del pi anomenat pinyoner (llat., Pinus pinea) i han fruït d’una gran estima en tradició remeiera, puix que contribueixen al bon funcionament del sistema nerviós i, actualment, s’ha descobert que la seva ingesta pot ajudar a reduir els nivells elevats de colesterol.

A Catalunya, encara avui, són molt celebrades les tradicionals coques de pinyó per tal d’acompanyar els torrons; i també el pinyonat, que és una pasta dolça feta amb pinyons i sucre i, semblantment, la pinyonada, que és el nom d’una menja preparada amb pinyons cuits amb sucre i clara d’ou.

Pinyons © CC0

A propòsit de l’avet, a més de la verdor del seu brancatge que simbolitza l’eternitat i la perennitat de l’amor de Déu als homes, ens aporta la trementina —coneguda també com a oli d’avet— agraciada amb nombroses virtuts balsàmiques i vulneràries.

I encara que el llorer, o llor, tradicionalment no s’associï al Nadal no podem pas deixar d’esmentar-lo, ja que s’utilitza en la gastronomia no només per aromatitzar els principals guisats nadalencs sinó, també, com a tònic estomacal i contraverí. A més, cal assenyalar que les olivetes produïdes pel llorer baguer, passades pel morter i barrejades amb llard fan un ungüent molt eficaç per a les fregues a contrapell en els dolors reumàtics propis dels temps hivernals i nadalencs i, sobretot, s’aplica per a guarir el mal d’orella causat pel fred intens. Els frares caputxins han emprat, amb provada eficàcia, el llorer com a contraverí i també en receptes molt eficients per a netejar les ferides i ulceracions.

Amb aquesta nota escrita en els dies prenadalencs, he volgut assenyalar que, més enllà del simbolisme i de les belles propietats decoratives de les plantes del pessebre, aquestes també compten amb destacades propietats gastronòmiques i remeieres. A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, sobre la carxofa.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins de Sarrià

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Què diu la crítica del segon llibre editat per El Jardí? ‘Arquitectura a Sant Gervasi, Sarrià i Vallvidrera’

"L’autor ha reeixit captar l’essència i la personalitat pròpia de cadascun dels 161 edificis ressenyats", escriu Fra Valentí Serra de Manresa

Les propietats gastronòmiques i remeieres dels bolets: rovelló, pebrassa, rossinyol…

Cuina de Convent Fra Valentí Serra En aquest article us vull parlar sobre les propietats gastronòmiques i remeieres d’alguns bolets. Sabem que els fongs, o bolets,...

Fra Valentí Serra publica ‘Entrem dins del pessebre’, la tradició catalana i franciscana

Fra Valentí també és protagonista de l’imaginatiu pessebre que l’escultora Olga Ricart exposa cada any en una finestra del carrer Jaume Piquet

La taperera i el taperot, de gran tradició gastronòmica i remeiera

El taperot o tàpera que hom destina a usos gastronòmics s’ha de collir quan el capoll de la flor és encara verd
spot_img

La casa Ravella: una construcció senzilla a Galvany d’Antoni Falguera

L'edifici, construït l'any 1906, té una clara influència de la Casa Calvet d'Antoni Gaudí

Capturades més de 5.000 reines de vespa asiàtica a Collserola

La Drecera tanca una primera fase “molt positiva” i prepara una nova ofensiva després de l’estiu

La defensa de les 9 de Cassoles demana l’absolució durant el judici

El Sindicat d'Habitatge denuncia un "muntatge policial" i assegura que ho "tornarien a fer"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]