Publicitat

Breu història sobre la coca de Sant Joan

A Catalunya, la tradició mana gaudir de coques de brioix o de pasta de full; a Alacant, la coca de Sant Joan és salada

spot_img

Publicat el 22.6.2023 14:42

Cultura

Núria Bàguena, per a la Pastisseria Mervier Canal 

Les coques dolces o salades existeixen des de les primeres civilitzacions. A l’antic Egipte ja existia l’ofici de pastisser i les coques dolces les feien amb farina barrejada amb aigua o també amb massa de pa barrejada amb greix, a la qual afegien mel, dàtils i altres fruites. Podien ser planes o amb altres formes més elaborades, com en espiral, semblants a les ensaïmades d’ara.

Publicitat

Dos mil anys després, al segle I a Roma, feien més de 150 dies de festes a l’any i per celebrar-les tenien moltes especialitats. Feien coques, pastissos i també pans per dies concrets. En feien molts per portar-los als temples per honorar als déus i just el dia 24 de juny era un dia molt important, perquè celebraven el dia de la deessa Fortuna Primigènia, la de la bona sort, la de l’atzar i la del destí.

Publicitat

Ara, quatre mil anys després, a Catalunya continuem fent coques per celebrar dies especials com la vigília de Sant Joan, una nit màgica on celebrem l’entrada de l’estiu. És la nit més curta de l’any, nit de fogueres, petards i coets, i la tradició mana gaudir de coques de brioix o de pasta de full. De brioix en fem amb fruites gebrades o recobertes de tires de crema, fent un dibuix en diagonal i geomètric i sempre amb pinyons torrats per sobre. De pasta de full és típic fer-la de llardons, però també es farceixen de crema o cabell d’àngel.

A Alacant la coca de Sant Joan és salada, es fa amb tonyina en salmorra que un cop dessalada se sofregeix amb ceba i tomàquets, s’hi afegeixen pinyons, una mica de pebre vermell i un xic de julivert picat.  

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Vint coses que potser no coneixes sobre la coca de Sant Joan

L’any passat a Barcelona es van vendre més de 900.000 coques artesanes

Mercè Canal, reconeguda pel món de la pastisseria catalana per la seva trajectòria

La Gran Gala de la Pastisseria distingeix la cofundadora de la Pastisseria Canal, un establiment que continua sumant premis

Luís Estrada: “A Pastisseria Canal tenim una recepta guanyadora i amb arrels al barri”

La Pastisseria Canal va vendre 3.200 croissants en 48 hores, després de rebre el premi al Millor Croissant Artesà de Mantega de l'Estat
spot_img

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

El veïnat del Tibidabo fa un pas més per a la recuperació del Tramvia Blau: “Tenim gairebé 3.000 firmes”

L'Associació de Veïns de l'Avinguda Tibidabo critica la falta de transparència política i reclama que torni l'emblemàtic vincle i consolidar l'avinguda com un espai "funcional, cuidat i autèntic"

El teixit social i cultural de Sarrià es mobilitza per Can Raventós

Amb una cercavila festiva, el veïnat insisteix a l'Ajuntament que ha d'aconseguir la permuta total perquè la finca esdevingui un refugi climàtic i casa de cultura popular

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]