Opinió
Glòria Vilalta
Les dites són sàvies. Són fruit de l’experiència d’anys i panys, però poden deixar de ser vàlides perquè tot canvia. La societat canvia, el temps també. De fet, la climatologia, com moltes altres coses, no és la mateixa que la de fa 40 anys. El que sí que és cert, és que plogui més o menys, faci més o menys calor, a l’estiu sembla que tot és molt més senzill i que ve de gust estar a fora. El fred ha marxat. Com a mínim en aquesta zona del món, tenim sol i llum durant moltes més hores, tenim vacances uns quants dies, i és una època de pausa. Una pausa del ritme diari de l’hivern.
Els nostres fills ja fa anys que van acabar l’escola, però jo continuo funcionant amb anys escolars. L’estiu, encara que treballi, és temps de fer coses diferents. Acaben les classes, acaben les “extraescolars”, també les d’adults, molta gent fa horari intensiu, alguns negocis estan tancats… el ritme i l’entorn canvien. Tant si continues a la teva casa habitual com si tens una segona residència o marxes de viatge.
Possiblement, encara que no fem vacances, sortirem més a l’exterior, a passejar, a prendre una orxata en una terrassa, al mar, la piscina, la muntanya…, però també ens agafarem temps per fer la migdiada o per llegir un bon llibre. És un petit canvi d’hàbits i de rutines que ens dona vida i que ens fa replantejar la nostra vida diària de la resta de l’any. El què està clar és que l’entorn (la calor, la llum o les vacances) ens ajuden a fer canvis en el ritme i activitats del dia a dia.
Crec que a l’estiu és més “fàcil” viure; a l’estiu tota cuca viu.
Viure tot l’any
I si “vivim” tot l’any? Podem plantejar-nos també fer algun canvi a casa? Podem buscar la manera de tenir tot l’any aquesta pausa, encara que siguin 20 minuts al dia? Si tenim l’espai físic, un entorn favorable per desconnectar, descansar o gaudir, ens serà més fàcil permetre’ns-ho. Podem crear aquesta “pausa d’estiu” a casa. La nostra llar pot ser un entorn favorable a la vida tot l’any.
Per posar només un exemple, és molt favorable descalçar-nos a la sorra, al mar o a la muntanya; fer terra o grounding. Això ajuda a equilibrar el sistema elèctric del nostre cos. A l’hivern és complicat fer-ho a l’exterior, però podem tenir un terra a casa que ens permeti anar descalços o amb mitjons i descarregar-, o/i podem tenir una instal·lació elèctrica bio compatible, una instal·lació que ens generi un entorn electromagnètic el més semblant possible al de l’exterior.
De la mateixa manera que un entorn exterior com l’estiu ens ajuda a viure, la nostra llar, que és un entorn molt més proper, ens pot ajudar a millorar el nostre benestar i salut.
Canvia la llar i canviarà la teva vida.