Societat
Sergi Alemany Erra
- Campaments a França amb el cau
- Neus Martorell: “El cau és una família, un lloc on créixer, descobrir-se i ser crític amb la societat”
Un aniversari sempre és una bona notícia. Encara més si es tracta d’una associació juvenil, l’Agrupament Escolta i Guia (AEiG) Montserrat Roig, que creix en un Sarrià-Sant Gervasi maltractat crònicament amb una falta més que evident d’equipaments públics. Aquesta setmana, la junta directiva entrant de l’Associació Veïnal de Sarrià ha fet la ‘carta als Reis’ pel mandat 2023-2027 i demana iniciar la projecció d’un pavelló públic i la creació d’un Casal Jove. Prenguin nota a la plaça de la Vila, perquè ben segur que molts joves i les seves famílies ho agrairien.
“Doncs sí, ens hem carregat les motxilles d’energia i motivació i hem iniciat un gran projecte: l’obertura d’un nou agrupament escolta al sector i al districte de Sarrià-Sant Gervasi“. Amb aquestes paraules es presentava l’AEiG Montserrat Roig al barri el 5 de novembre del 2016, ara fa 7 anys. El motiu? “Ampliar l’oferta d’educació en el lleure al nostre barri i permetre que més nens i nenes puguin viure l’espectacular i intensíssima experiència de créixer i construir-se a partir de la màgica convivència amb els companys d’unitat, l’estima a la natura i tots els valors proporcionats pel cau”. Poques paraules s’hi poden afegir.
Generar moviment en un barri dormitori
“Volem ser uns actors de moviment en un barri (La Bonanova) que tendeix a ser barri dormitori“, explica a El Jardí un dels fundadors de l’agrupament, Quim Ferrer Jori. I des del 2016, quan van començar amb només una unitat d’infants de 8 a 10 anys, la dels Llops i Daines, ho han anat aconseguint. Set anys després i amb una pandèmia pel mig reuneixen setmanalment a una seixantena d’infants dels 6 als 18 anys. “Les famílies s’han anat fent seu l’espai, de mica en mica han anat assumint els discursos i dinàmiques que els caps proposàvem, igual que han fet els infants”, diu el Quim.
El seu motiu de ser és esdevenir un “portal de noves realitats” socials, naturals, relacionals i convivencials fora de la rutina en què els infants de Sant Gervasi molt sovint estan acostumats. També, la lluita contra la individualització cap a on moltes vegades se’ns condueix.
Aprofiten també que quatre dels sis caps fundadors són nascuts a Menorca per arrossegar gent que ve a estudiar a Barcelona, sigui des d’aquesta illa o des de Mallorca, i que assumeixin responsabilitats. “Diem que és la nostra pedrera de caps”, apunta entre somriures. Actualment, dels setze caps la meitat són mallorquins. Un fet que pot explicar que aquest dissabte hi hagi previst entre els actes de celebració a la plaça Frederic Soler un espai de ball de bot i música a càrrec del grup Fades, reivindicador LGBTIQ+ i de la consciència lingüística de l’ús del català.
A la trobada d’aquest dissabte també està convidada la plataforma Defensem Can Raventós, en lluita des de fa anys per impedir l’edificació de 53 pisos de luxe al Sarrià Vell. “Combreguem amb les seves reivindicacions de tenir un barri, una ciutat i un món millor, que al final és el nostre objectiu”. Res nou que no segueixi la premissa escolta de “Deixar el món millor que l’hem trobat“.
L’AEiG Montserrat Roig és el cau més jove del barri seguint les passes de l’AEiG Pere Quart, AEiG Mare de Deu de Montserrat, AEiG Les Santes, AEiG Sant Ignasi i l’AE Wé-Ziza.