Divendres 19, abril 2024
11.5 C
Sant Gervasi
11.4 C
Sarrià
Publicitat

Un lleure educatiu que té en compte la diversitat

"Convertim una petita història en un moment educatiu significatiu per als nens i nenes", per Carles Bosom

Publicat el 29.4.2022 6:30

La Mirada Jove

Carles Bosom

Aula2, com a entitat de lleure que som, en moltes de les nostres activitats (les descobertes d’un dia, les colònies o els casals de vacances) treballem a partir d’una ambientació; és a dir, que totes les dinàmiques i jocs que proposem giren entorn d’una història que interpel·la directament als infants i joves per fer-los protagonistes de l’activitat. Això fa que s’endinsin en un món fictici i ple de fantasia que ens ajuda a introduir temes profunds i reflexius. D’aquesta manera, convertim una petita història en un moment educatiu significatiu per als nens i nenes.

Publicitat

Un exemple d’això, el podem veure en una de les nostres ambientacions on coneixem en Birimbu, un extraterrestre que viu al planeta Saur on tots els habitants i tot l’entorn és de color Groc. Quan mira a l’espai amb el seu telescopi veu tots els colors dels planetes i decideix fer un llarg viatge per a descobrir-los. 

Publicitat

En Birimbu arriba a la Terra després de visitar molts planetes monocolors i descobreix la gran varietat de colors que hi ha. Es queda fascinat i vol aprendre més coses amb l’ajut dels infants. Els nens i nenes ajuden al nostre amic groc a entendre no només la diversitat de colors, sinó també a descobrir altres tipus de diversitat: familiar, emocional, de gènere, cultural, etc. Els infants ajuden al Birimbu al mateix temps que reflexionen sobre els avantatges i la riquesa que hi ha en les diferències i la diversitat de les coses.

Des d’Aula2 creiem que el lleure educatiu ha de ser una activitat inclusiva per a tots els infants i joves i que ha de tenir en compte la realitat i particularitats de cada persona que hi participa. Cal considerar la diversitat dels grups com una totalitat, ja que cadascú té necessitats i opinions diferents que aporten al grup una gran riquesa col·lectiva.

Sovint, quan parlem d’educar en la diversitat ens ve al cap el fet d’integrar a persones amb necessitats específiques a la realitat normalitzada del grup (per mitjà d’adaptar certes situacions, accessibilitat, suport específic, etc.), però el nostre objectiu és arribar a un lleure inclusiu. Això vol dir plantejar i planificar des d’un inici les activitats tenint en compte la diversitat dins del grup i partir de les necessitats de tots els infants, sense pressuposar una normalitat establerta.

Sabem que és una finalitat molt ambiciosa, tant a les aules com a fora,  però treballem dia a dia per aconseguir aquesta inclusió. Perquè així sigui, hem de ser tota la comunitat educativa (escola, famílies, lleure…) qui ens impliquem per assolir el canvi de paradigma que fa anys que perseguim!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.