Publicitat

Aliments per infants i com servir-los

A partir dels sis mesos es comencen a introduir altres aliments a la llet materana, que acabaran conformant l'alimentació diària dels nadons

spot_img

Publicat el 24.2.2020 6:30

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

Durant el primer any de vida, l’aliment principal dels nadons és la llet materna (o la llet de substitució). Sens dubte, aquesta és la seva millor font de nutrients. Però a partir dels sis mesos, ja s’han començat a introduir altres aliments que acabaran conformant la seva alimentació diària.

Publicitat

Avui en dia, l’ordre en el qual es van incorporant aquests aliments no és gaire rellevant. Però sí que és més clar quins aliments no han de formar part de l’alimentació dels nadons. Anem a veure quins són i per què no es recomanen.

Publicitat

Llet sencera: els nens de menys d’un any no estan preparats per prendre llet de vaca sense adaptar i tampoc llet sense pasteuritzar. Els seus ronyons encara no són prou madurs per processar la quantitat de proteïnes. Si no s’ha optat per la lactància materna, s’ha de fer servir una llet de substitució fins que tinguin un any.

En canvi, a partir dels nou mesos aproximadament, poden anar menjant alguna cullerada de iogurt natural sencer i petites porcions de formatge fresc sense sal.

Bledes i espinacs: aquestes dues verdures contenen unes quantitats elevades de nitrats. Per precaució, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària no les recomana en menors d’un any. Però si es volen introduir, no han de representar més del 20 % del contingut total de l’àpat. I entre un i els tres anys, no n’han de menjar més d’una ració al dia.

Peixos grans: tota la població hem de tenir especial precaució a menjar peixos grans, ja que són els que acumulen més quantitat de mercuri. Però amb els bebès aquesta precaució augmenta: els menors de tres anys no poden menjar peix espasa, tauró, tonyina vermella o conserves de tonyina i lluç de riu.

Tampoc poden menjar els caps de gambes, llagostins i escamarlans; ni la carn de crustacis semblants al cranc.

Sal, sucre i mel: no és convenient afegir sal als aliments dels bebès. Per tant, el primer any haurem de vigilar amb els aliments preparats que els donem, com pa, pernil o carn processada, formatge fresc o potets preparats. En el cas del sucre, no convé acostumar-los al sabor dolç afegit en els aliments, i com menys sucre i aliments ensucrats els donem, millor. El sucre relacionat amb l’aparició de càries i amb l’obesitat infantil.

Tampoc podem endolcir amb mel pel perill de botulisme. Està bé que aprofitem que per als infants tots els aliments són nous, i per tant, no cal afegir condiments que en canviin el sabor. Una mica d’oli d’oliva verge extra és el millor per amanir els seus plats.

Fruita seca sencera: com que són aliments petits, durs i que no es desfan a la boca, els podrien provocar asfíxia. Fins que els nens no tenen ben bé 3 anys, hem de vigilar amb aquest aliments. Ara bé, com que són molt nutritius, els podem oferir triturats en forma de pasta.

Anna Vilarrasa Nubiola és dietista

Notícies relacionades

La murtra, un bon substitutiu del llorer a la cuina i una planta per a infusions

La infusió de fulles i baies de la murtra és de gran utilitat per a estovar la tos i, també, per a combatre les infeccions bucals

Barcelona s’oblida de Sarrià-Sant Gervasi en la celebració del Dia Internacional del Joc a les places

És l'únic districte de la ciutat, amb les Corts, on no hi ha cap activitat programada per reivindicar el dret a jugar dels infants

La diada de Sant Jordi més inclusiva a la Bonanova: infants de primària visiten la Fundació Esmen

El dijous 18 d'abril un centenar d'alumnes compartiran la jornada 'Llegeix amb mi' amb veïns del barri amb discapacitat intel·lectual

Fer música des de petit

Dos alumnes de 15 i 22 anys narren l'experiència d'estudiar música des de petits a l'escola de música Trémolo
spot_img

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí