Divendres 26, abril 2024
15.5 C
Sant Gervasi
15.4 C
Sarrià
Publicitat

“Arriba un moment que no ets ningú, no recordava ni el meu nom”, testimonis de dones sensellar a Casa Orlandai

Vuit de cada 10 dones ateses per Assís, el centre d'acollida per a persones sensellar situat a Sarrià, han estat víctimes de violència

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Maria Campins

Vuit de cada 10 dones ateses per Assís, el centre d’acollida per a persones sensellar situat a Sarrià, han estat víctimes de violència psicològica, física o sexual al llarg de la seva vida. A més, 6 de cada 10 han patit violència masclista i 3 de cada 10 violència sexual en edat adulta. Són les dades fetes públiques pel centre aquest 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones.

Publicitat

Unes dades que es complementen amb els testimonis que aquest divendres al vespre han participat en la xerrada Sensellarisme en femení organitzada pel Centre Assís i Sant Joan de Déu Serveis Socials, junt amb la Casa Orlandai en commemoració del Dia Mundial de les Persones Sense Llar i el 25-N. Elles són l’Estebana i la Regina, dues dones ateses per Assís i Sant Joan de Déu, que van arribar a Barcelona fa tres i dos anys respectivament i es van trobar en una situació extrema. 

Publicitat

L’Estabana era treballadora social a Colòmbia i per raons de seguretat i confrontacions amb el govern local va haver d’abandonar el país. Quan va arribar a Barcelona es va trobar sense una feina, sense ningú conegut i sense una llar. “Arriba un moment en què no ets ningú ni res, no me’n recordava ni de com em deia”, relata l’Estebana. La Regina també es va trobar al carrer, un any després que l’Estebana, però per raons molt diferents. Ella és originària de Veneçuela i el que la va forçar a marxar del país va ser la crisi. Ella també va arribar a Barcelona i una coneguda que havia d’ajudar-la no li va posar les coses fàcils. La Regina explica que la situació va anar empitjorant i va arribar un punt que no tenia on anar ni què fer durant el dia. “Em muntava en un bus i donava voltes i voltes sense baixar-ne”, explica la regina.

Des del primer moment que van arribar a Barcelona, elles dues van acudir a ONGs per a demanar ajuda i aconseguir legalitzar els seus papers. Després de molts mesos i, en el cas de la Regina, de passar per diverses associacions i fundacions, van començar a veure la llum. Ara les dues viuen a un pis compartit i tenen una feina que els hi agrada. Les dues expliquen que tornar a fer coses i sentir-se útils ha estat el que els ha fet sentir millor. “El dia que vaig signar el contracte i vaig anar a la Seguretat Social, vaig tornar a ser l’Estebana”, diu una d’elles. 

Les històries de l’Estebana i la Regina mostren les dificultats que troben les persones sense llar per a poder tenir una vida digna. La periodista Claudia Frontino, moderadora de la xerrada, ho ha exemplificat com “una gimcana que posa el sistema”. I és que, aconseguir documents, cites prèvies, habitatges i altres drets és molt complicat. Frontino també ha explicat que “el sensellarisme femení està invisibilitzat” i que “cada cop són més dones les que es troben en aquesta situació”.

© Maria Campins

La mateixa Casa Orlandai i en el marc d’aquesta activitat, ha inaugurat l’exposició Dones Supervivents. Un conjunt de retrats de Ferran Padró que volen donar visibilitat a les dones que pateixen situacions de sensellarisme. L’exposició denuncia que hi ha una doble vulnerabilitat: la d’estar en una situació de sense llar i la d’estar exposada a la violència física i emocional que es pateix al carrer i en altres formes com és l’habitatge insegur.

Acte de Districte

Dues hores abans de la xerrada s’ha celebrat a la plaça del Consell de la Vila l’acte institucional del Districte pel 25-N, on han participat el regidor, Albert Batlle, i la consellera del PSC-Units Cèlia Martínez. S’ha llegit un manifest adreçat a nens i nenes del districte i després s’ha celebrat un contacontes amb l’actriu Cris Vidal. Finalment, s’ha llegit el manifest adreçat a les persones adultes, amb una actuació final de Dou Alma. 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.