Cultura
Dani Silva
Una història entre les històries. Aquest és el nou projecte que l’artista sarrianenca Clàudia Serrahima proposa en la 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, una fira multidisciplinària que acull propostes artístiques que utilitzen “l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu”, i que se celebrarà entre el 5 i el 8 d’octubre. L’obra de Serrahima, anomenada Arribo a mitja tarda, s’ha documentat amb la correspondència de més de cinquanta anys entre el capità de la marina mercant Joan Espinàs, besavi de l’autora, i la seva dona i besàvia de Serrahima, Carme Xivillé, fet que es materialitza en més de 3.700 cartes, telegrames, telefonemes i postals. En aquests escrits, datats entre 1917 i 1965, ambdós expliquen el seu amor i la història familiar de cadascú, però també ofereixen una visió local i mundial de la trasbalsada primera meitat del segle XX.
L’espectacle es mostra a través del teatre d’objectes, a partir del paper com a material i l’aigua com a element primari, tal com s’exposa al programa de l’obra. La proposta també inclou la poesia visual i l’articulació del relat amb altres llenguatges com la dramatúrgia, la fotografia, l’escenografia, el cinema i la música, dels quals Serrahima s’ha nodrit de l’acompanyament de diversos professionals, així com de l’estret contacte amb els descendents dels protagonistes amb qui ha transcrit el material en paper.
Arribo a mitja tarda és la segona iniciativa de la sarrianenca que s’endinsa en el teatre d’objectes. En l’edició passada de la Fira Mediterrània de Manresa, Serrahima va presentar No sabem res del campo: històries íntimes sobre la quotidianitat rural, en què l’artista va exhibir un producte fruit de la seva investigació sobre vivències personals de diferents protagonistes en el camp i elements com la transhumància, aquell moment en què els pastors baixen els seus ramats de la muntanya i es troben amb altres persones dedicades al bestiar, encontres “estructuradors de l’economia territorial humana”.
El nou espectacle de Clàudia Serrahima està programat pel diumenge 8 d’octubre en doble passi: a les 12 h i a les 17 h, i té una durada aproximada de 50 minuts. Serrahima va viure la seva infància a Sarrià i ha estat compromesa en la creació de teixit social en el barri. Ha participat en diversos projectes de la Casa Orlandai i Vil·la Urània, dos dels centres culturals més importants del districte, tal com es recull a l’entrevista que El Jardí li va fer el gener del 2020.