Publicitat

‘Aterratge’, d’Eva Piquer

El llibre és alhora la narració d'un accident aeri i un retrat intimista sobre la mort d'un ésser estimat

spot_img

Publicat el 9.4.2023 6:30

Cultura

Gemma Barrufet González, A Peu de Pàgina

Eva Piquer és coneguda principalment com a periodista amb articles intel·ligents i enginyosos en diferents mitjans de comunicació, i també és molt activa en xarxes socials, però fins aleshores no l’havien descobert com a novel·lista. Aterratge, publicat per Club Editor, és un títol simbòlic amb què l’autora juga a fer un joc de miralls: “M’he muntat un joc de miralls que em persegueix i em condiciona. Tant se val si ens separen un oceà, un idioma i set hores de diferència”.

Publicitat

Podríem dir que el llibre es divideix en dues parts. La primera es basa en el seguiment que va fer Piquer d’un accident aeri que va passar a Islàndia la tardor de 1973. L’avió va fer un aterratge forçós a sobre una glacera a causa d’una tempesta de neu i gel que va fer impossible mantenir el vol de l’aparell. Sorprenentment, tothom va sobreviure, i no hi va haver cap víctima. L’altra part del llibre és el relat intimista de Piquer sobre la mort de la seva parella, les situacions i sentiments que reflecteix a vegades li surten d’un procés mental sobre l’acceptació, però també hi ha frases escrites des del ventre i es descriu com una mena de supervivent.

Publicitat

L’autora va començar a mantenir correspondència fluida i periòdica amb el pilot, fet que li va portar a visitar el seu país per conèixer-lo. Tot i l’ambient gèlid d’Islàndia i com passa moltes vegades, un viatge d’aquest tipus et fa fer el clic vital per continuar endavant. Amb el pilot encara mantenen el contacte actualment. Gran part del llibre es basa en la relació que es va establir entre ells que els va permetre conèixer-se més profundament i reconèixer-se com a persones properes al llarg dels anys.

La descripció de l’accident per part del pilot serveix de contrapunt intel·ligent, ja que no estem davant d’un llibre de dol, sinó d’un relat íntim ple de mirades i reflexions sobre la seva vida de forma honesta i sincera. És d’agrair també l’estil fresc i directe, fins i tot amb tocs d’un sentit de l’humor molt personal i amb contínues referències a llibres i autors que li agraden.

Per nosaltres, ha estat una gran descoberta, tot i que a l’hora de recomanar-lo ens trobem amb un llibre de peculiar classificació, ja que es mou entre la no-ficció i el relat autobiogràfic, terreny en què l’autora es mou amb molta naturalitat i en el que poden entrar diferents tipus de lectors.

Notícies relacionades

Debat urbanístic en la presentació del llibre “Democràcia i Ciutat” organitzada per la CUP a Casa Orlandai

L'autor Miquel Flamarich reflexiona sobre el poder en un acte distès i proper

Mò Bertran omple Casa Orlandai en la presentació del seu primer llibre de narrativa

L'autora explica el procés creatiu de "Compte amb el que desitges" en l'acte conduït per la periodista Virgínia Martí

El sarrianenc Jesús A. Mármol publica ‘Humanos e IA, la lucha de especies ya está aquí’

El filòsof analitza les conseqüències socials i polítiques del sector tecnològic i la intel·ligència artificial

Lectura i memòria: una relació de benefici demostrada en totes les edats

Les persones que llegeixen amb regularitat tendeixen a tenir una major densitat de matèria grisa a les regions del cervell associades amb el llenguatge i la cognició
spot_img

“Va por los ciudadanos”, una apologia a la vida de camp que ha de llegir qualsevol urbanita

L'autora i veïna de les Tres Torres, Sandra Llubiá, recull idees gastronòmiques combinades amb tocs d'humor

La Biblioteca Clarà tanca uns mesos per obres de millora

A partir del 28 d'abril començarà la reforma de la façana, la zona d'accés i el sistema de ventilació

Les ressenyes de la Casa Usher per Sant Jordi 2025

Una tria de lectures que han agradat a la llibreria de Galvany en els últims temps, ideals per regalar en el dia més bonic de l'any pels catalans

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí