Diumenge 24, setembre 2023
18.5 C
Sant Gervasi
18.5 C
Sarrià
Publicitat

L’autoestima com a eina de superació en la lluita contra el Parkinson

Malgrat les limitacions motores que provoca la malaltia, mantenir una actitud positiva pot fer millorar l'autoimatge i estima dels pacients

Publicat el 29.8.2023 18:00

Salut

Gaël Pallarés, educadora social de la Fundació Uszhemier

La malaltia de Parkinson és una condició neurodegenerativa que afecta tant físicament com emocionalment als qui la pateixen. Entre els diversos aspectes impactats per aquesta malaltia, l’autoestima és un factor determinant. Aquesta, es defineix com la valoració que una persona té de si mateixa, la seva confiança i respecte intern. En el context de la malaltia del Parkinson, els símptomes motors com la rigidesa muscular, la lentitud i els tremolors poden impactar negativament a l’autoimatge i estima dels pacients. La pèrdua d’habilitats físiques i la dependència d’altres persones per a dur a terme activitats quotidianes poden generar sentiments d’inseguretat i limitació personal.

Publicitat

A més, aquesta malaltia pot imposar limitacions en les activitats quotidianes, la qual cosa pot afectar l’autonomia i la confiança en si mateix. La dificultat per a fer tasques bàsiques, com vestir-se, menjar o escriure, pot generar frustració i una sensació de dependència. No obstant això, és fonamental recordar que la vàlua d’una persona no es mesura per la seva capacitat per a dur a terme unes certes activitats, sinó per la seva força interior i la seva resiliència.

Publicitat

El diagnòstic de Parkinson pot generar una àmplia gamma d’emocions, des de la tristesa i la por fins a la frustració i l’ansietat. És fonamental permetre’s sentir i expressar aquestes emocions, però també és important treballar l’autoacceptació. Reconèixer i acceptar la malaltia com a part de la realitat personal pot ser un primer pas cap a la construcció d’una autoestima sòlida.

D’altra banda, el suport emocional de familiars, cuidadors, amics i grups de suport és inestimable per a empoderar els pacients amb Parkinson. Establir connexions significatives i compartir experiències amb altres persones que es troben en situacions similars pot brindar una sensació de pertinença i acceptació. El sentit de comunitat i la comprensió mútua poden ser fonamentals per a mantenir una bona salut emocional i amor propi.

Malgrat els desafiaments que el Parkinson pot presentar, és rellevant recordar i reconèixer les qualitats i assoliments personals. Celebrar els èxits, per petits que siguin, pot ajudar a mantenir una actitud positiva. Fomentar les habilitats i activitats en les quals la persona se sent competent i valorada pot contribuir a una major confiança en si mateixa.

La malaltia de Parkinson pot impactar negativament en la mateixa percepció de la persona malalta degut a la presència d’una simptomatologia motora i no motora que dificulta el seu dia a dia. Per aquesta raó cal fomentar i reforçar la seva autoestima mitjançant diverses estratègies que ajudin a acceptar la seva situació, a buscar suport emocional i a reconèixer i alegrar-se dels èxits personals.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.