19 C
Sant Gervasi
| Dijous 26 de maig de 2022 |
Publicitat

Autoritzacions de menors d’edat per viatjar sols

Publicitatspot_imgspot_img
Publicitat

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

Cal recordar que els menors d’edat que viatgen a l’estranger sense anar acompanyats del pare, mare o tutor legal, han de dur, obligatòriament, una autorització de sortida del país i han d’estar en possessió d’un document acreditatiu oficial (DNI, NIE o passaport).

Aquesta autorització no serà vàlida sense el número de registre, el segell i la signatura d’un agent de Mossos d’Esquadra de qualsevol Àrea Bàsica Policial (comissaria). Es pot portar el document omplert a comissaria (agilitza el tràmit) o fer la gestió completa a comissaria (com una denúncia). Un cop obtinguda, el menor l’haurà de dur al damunt durant el viatge a l’estranger, juntament amb el seu DNI o passaport original. Un cop validada l’autorització per la policia, aquesta té una validesa de tres mesos.

Publicitat

On es pot tramitar?
A qualsevol comissaria de Mossos d’Esquadra.

Qui pot fer el tràmit?
El pare, la mare o el tutor o tutora legal del menor.

Publicitat

On puc obtenir el document per agilitzar el tràmit?
Al web dels Mossos (www.mossos.gencat.cat).

Quina documentació cal adjuntar a la sol·licitud?
DNI, NIE o passaport del menor (original i fotocòpia), – DNI, NIE o passaport de la mare, pare o tutor o tutora legal del menor (original i fotocòpia), llibre de família (original i fotocòpia de la pàgina on surten els pares i la pàgina del menor). Els tutors legals que no siguin pares hauran de presentar un document oficial que certifiqui que ho són.

S’ha de pagar alguna taxa per fer aquest tràmit?
No, és un tràmit gratuït.

Informació addicional per viatjar a l’estranger:

— El menor ha de disposar d’un document vàlid que l’identifiqui; és a dir, o bé el DNI o bé el passaport. Sense cap d’aquests documents el menor no podrà sortir d’Espanya. El resguard del DNI, mentre s’està fent el document original, no és vàlid perquè no porta fotografia. Per a països que no formen part de l’espai Schengen el menor necessita un passaport, l’autorització i, en el cas que el país de destinació ho sol·liciti, un visat.

— Els menors que tinguin NIE en comptes de DNI, encara que tinguin un passaport, hauran de dur el NIE, ja que el necessitaran a l’hora de tornar a l’estat espanyol. Recordeu que el NIE no té validesa fora d’Espanya.

— Si el menor és estranger i no resident (és a dir, disposa d’un visat, per exemple d’estudis, per un temps determinat i viu en una residència o amb una família que l’acull durant l’estada), s’haurà d’adreçar al consolat del país de procedència, donat que els Mossos d’Esquadra no tenen la competència per fer les autoritzacions en aquest cas.

Per tramitar les autoritzacions a grups d’escolars, tenim un protocol que agilitza el tràmit i facilita la recollida del document validat a les comissaries. Els directors de les escoles s’hauran de posar en contacte amb l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de referència a cada comissaria.

Imatge destacada: comissaria dels Mossos al carrer Iradier

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.