Societat
Elena Bulet (@elenabulet)
Dues persones de la Casa Buenos Aires han declarat aquest divendres al Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona, acusades de delicte d’usurpació lleu i frau de fluid elèctric. Una d’elles va ser identificada durant l’ocupació el passat dos de març i l’altra ha estat posteriorment implicada en el procés penal.
Al voltant d’una trentena de persones les han acompanyat fins a Ciutat de la Justícia. El judici s’hauria d’haver celebrat a finals de juny, però el jutge el va aplaçar fins el moment present.
Després que els dos citats hagin declarat davant dels Jutjats, la veïna de Vallvidrera i membre del Grup Muntanyenc de Collserola, Laura Núñez, ha criticat que el procés judicial “té com a únic objectiu fer-nos fora de l’edifici per seguir amb el projecte especulatiu que hi ha al darrere”.
També ha intervingut en roda de premsa Eulàlia Castelló, portaveu de Casa Buenos Aires, que ha recordat com l’edifici modernsita ha estat en desús des de fa set anys i que és propietat de la Congregació religiosa dels Pares Paüls, l’entitat denunciant de l’ocupació.
“Els Pares Paüls, amb el poder que ostenten, demostren d’aquesta manera que no responen a les necessitats socials”, ha sentenciat Castelló, que ha explicat que la congregació va firmar un acord de compra-venda de l’edifici amb el grup inversor London Private Company, que “ja ha demanat un permís d’enderroc total i una llicència per fer-hi un hotel de luxe”.
El permís d’enderrocament va quedar temporalment bloquejat amb l’ocupació de l’edifici, però el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) de l’Ajuntament permet fer-hi un hotel de 150 places. Tot i així en converses amb el jovent de Casa Buenos Aires s’ha parlat també de la possibilitat d’expropiació.

“Hi som per garantir el dret a l’habitatge, per preservar l’espai comunitari que un dia va ser i per crear un espai transformador, de cohesió i participació col·lectiva entre les veïnes”, ha afegit Núñez.
Suport del veïnat
A part de la vintena de persones que viuen a la Casa Buenos Aires, el projecte també compta amb el suport de part del veïnat, que s’hi ha implicat de diverses maneres. Per exemple, participant en assemblees veïnals, tallers, portes obertes o també aprofitant els espais de reunió i organització que des de la casa es proporcionen.
“Aquest és un projecte immobiliari més de tots els que estem patint i que veiem com destrueixen els nostres barris”, ha dit Castelló.
A més, des de Casa Buenos Aires també es reclama la catalogació de l’edifici com a patrimoni arquitectònic i històric perquè continuï formant part del paisatge de Vallvidrera.
L’edifici, situat al número 31 del carrer del Mont Orsà, es va construir l’any 1886 i va ser reformat el 1910 per l’arquitecte modernista Jeroni Granell, que també va fer els vitralls del Palau de la Música, entra altres obres.
La valoració del judici
“No s’ha dictat sentència a la sala, però l’esperem abans de l’agost”, ha explicat l’advocat Bernat Barceló, que ha dit que han fet una defensa basada en els fets: “No es pot aplicar la via penal en un procediment on cap de les dues persones en formaven part. Nosaltres demanem la individualització de la pena“. Barceló ha explicat que com que cap de les dues no ocupen presencialment l’immoble, no són culpables del delicte pel qual se’ls acusa.
La fiscalia ha demanat una multa per delicte d’usurpació a les dues persones acusades, consistent en 4 mesos a raó de 8 euros al dia, a més d’una indemnització pels perjudicis i desperfectes causats des de l’ocupació. L’acusació particular s’ha afegit a aquesta acusació i l’ha augmentada a 6 mesos a raó de 15 euros al dia, a més d’una segona multa per delicte de defraudació a raó de 3 mesos a 15 euros al dia.
