Catorze entitats sumen forces per prevenir incendis a la serra de Collserola

En un manifest aposten per la formació veïnal per afrontar un possible incendi i insten a les administracions a destinar els recursos necessaris per fer polítiques de prevenció

0
© Cedida

Societat

Carme Rocamora

Fins a 14 entitats dels barris de muntanya i d’altres zones afectades com Sant Cugat han promogut un manifest per reivindicar més recursos pel Parc Natural de Collserola orientats, entre d’altres, a minimitzar els riscos en cas d’un gran incendi. Entre les entitats promotores hi ha la plataforma Som Collserola, l’Associació Mont d’Orsà de Veïns de Vallvidrera, l’Associació de Veïns de Peu del Funicular o la del Sanatori, que de moment estan recollint signatures de persones que vulguin adherir-se al manifest i al juny tenen l’objectiu de fer una presentació pública dels reclams.

En el manifest destaquen com darrerament els experts en incendis estan alertant sobre la possibilitat d’un incendi de nova generació que pugui fer desaparèixer, en qüestió d’hores, tot el parc: “L’escenari es presenta molt perillós per a la biodiversitat i per als qui hi vivim”, alerten, i per això emplacen a actuar de forma urgent per aturar-ho.

Les entitats lamenten “la manca d’interès polític i la progressiva reducció de recursos per part de les administracions”, per això reclamen una gestió del territori que eviti posar en perill el parc, que ha de passar per una gestió sostenible del bosc compatible amb l’ecologia i la seguretat de les persones: “Som conscients de la complexitat del repte, però ara és el moment de passar a l’acció i consensuar entre postulats aparentment contradictoris una sortida satisfactòria per a tothom”.

A banda de la gestió per part d’administracions, consideren imprescindible iniciar una mobilització activa de la ciutadania a través de les seves entitats per activar “una dinàmica pedagògica” sobre la prevenció d’incendis i la cura de la biodiversitat. Proposen també posar en marxa una comissió d’experts que defineixi una guia imperativa d’actuacions per a les administracions públiques i propietaris implicats en el Parc Natural de la serra de Collserola, a més de reivindicar l’activitat ramadera i agrícola com a productora de seguretat. La formació i la prevenció és una altra de les apostes d’aquestes entitats, que veuen urgent la formació veïnal sobre la cura del bosc i la prevenció passiva.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.