Societat
Juanjo Compairé
Aquest divendres ha començat puntualment la Festa Major de Sarrià. El Toc d’inici ha obert les celebracions, amb un seguici format per tres gegants, la colla de diables amb les torxes i els tabalers amb les gralles. Aquests han recorregut el camí entre la Casa Orlandai i la Seu del Districte cridant al nombrós públic que omplia el carrer Major a sumar-se a la festa.
Arribats a la plaça del Consell de la Vila, han actuat alguns conjunts de les escoles, incloent-hi un grup de ball de bastons. Més endavant ha tingut lloc una gran actuació de la colla de diables envoltant el drac que treia foc pels queixals, la cua i tot el cos. La plaça ha esdevingut per moments una avantsala de l’infern.
Aquesta part de l’acte ha acabat amb la presentació, un any més, de la batalla per Sarrià entre les colles dels Rosers i dels Vicençs, i aquests últims aquest any esperen recuperar-se d’haver perdut els dos darrers anys.
El pregó
La jove comissió de festes ha conduit en tot moment l’espectacle. Igualment s’ha presentat la Minicomi, comissió de festes formada per criatures que organitza les activitats per a infants. S’ha llegit el Manifest per unes festes lliures de masclisme i s’ha anunciat la presència de punts lila formats per voluntàries a qui es podrà adreçar qui se senti objecte d’agressions sexistes o per raó de gènere. És una iniciativa de la comissió de feminismes del districte.
La Festa Major s’allargarà aquest any els caps de setmana fins a les 2 de la matinada, a diferència d’altres districtes més laxos, on s’ha allargat fins a les 2,30h (Les Corts) o les 3 (Gràcia), segons la comissió. Quan Eva Parera, presidenta del districte, ha intentat justificar la mesura, dient que a les 2 “estareu molt cansats”, ha rebut una bona esbroncada. Més tard ha intervingut el regidor del districte, Albert Batlle, qui ha cridat a participar de la festa amb esperit cívic, remarcant especialment la necessitat d’evitar les borratxeres adolescents.
Enguany el pregó ha estat protagonitzat per tres entitats que fan feina social entre nosaltres: Aspasim, Assís i Cedre. La presentació l’ha feta Belén Barrabés. Cada entitat ha destacat la feina dels seus voluntaris, tot remarcant que a Sarrià, tot i ser titllada de “barri pijo”, hi ha moltes necessitats, començant per la gent sense sostre que acull Assís, la gent amb discapacitat psíquica atesa per Aspasim o les joves amb risc d’exclusió o sortits de la presó, atesos per Cedre, sota l’aixopluc dels Caputxins. Molt emotiva la intervenció d’una jove d’Aspasim i una noia d’Assís, qui ha donat les gràcies al veïnat de Sarrià per haver tingut l’oportunitat de sortir de la vida al carrer.
El drac fa trenta anys
L’apartat de les commemoracions l’ha acaparat enguany el drac de Sarrià que ara fa trenta anys. La festa ha continuat amb el Brindis amb cava i amb el sopar, consistent, entre altres coses, en una fideuà. Sarrianencs han fet llargues cues per comprar-ne els tiquets i agafar forces per a unes festes que s’auguren plenes d’activitats.