Publicitat

Consells de seguretat a l’estiu

Consells de seguretat per menors, per evitar robatoris quan estem fora de casa i per quan viatgem

Publicitat

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

Els nens i els adolescents són dels primers a iniciar l’etapa estiuenca de vacances. Cal estar atents amb ells, donat que, en tenir més temps lliure, poden estar més hores enganxats a les xarxes socials. Recentment, s’ha publicat un estudi de la Universitat del País Basc amb unes dades força preocupants: es va enquestar 2.900 menors d’edat, d’entre 9 i 17 anys, sobre les seves conductes a Internet. Doncs bé, el 45% ha visitat pàgines que inciten a autolesionar-se, un 38% webs que fomenten l’anorèxia o la bulímia, i el 59% pàgines amb missatges d’odi i discriminació.

Publicitat

A més, un de cada tres menors ha estat víctima d’assetjament mitjançant les xarxes socials però, alhora, un de cada cinc ha estat assetjador. Visionar imatges sexuals i enviar missatges sexuals, eròtics o pornogràfics, són altres pràctiques habituals entre el jovent.

Publicitat

Així, el 45 % de noies i nois d’entre 11 i 17 anys han vist imatges de caràcter sexual i tres de cada deu menors han rebut missatges de contingut sexual. El fet de contactar virtualment amb desconeguts està molt estès entre els menors de 9 a 17 anys: dels 12 a 13 anys ho fa el 53 %, i entre els 15 i els 17 anys dos de cada tres contacten amb desconeguts. Què podem fer? Conscienciar els fills que facin un ús adequat i responsable d’Internet i de les xarxes socials. Ells decidiran els seus actes.

Consells de seguretat a la llar

A l’estiu estem més temps fora de casa. Els lladres ho saben i se n’aprofiten. S’han donat i es donen mil i un consells de seguretat però, aquest cop, ens centrarem en els més simples, que moltes persones no compleixen. Quan sortim de casa hem de tancar les portes amb clau i tancar bé les finestres i accessos a l’exterior. Si tenim alarma l’hem de connectar, i si tenim caixa forta l’hem de tancar amb clau i no deixar la clau a la vista. Quan hem de ser molts dies fora podem informar un veí de confiança o el porter de la finca, si en tenim, perquè hi facin un cop d’ull o estiguin atents a la presència de persones estranyes a la finca. Com a veïns, si detectem persones “sospitoses” hem de trucar al 112 per informar-ne.

Consells de seguretat quan viatgem

No perdeu de vista les vostres pertinences. Les bosses de mà han d’anar creuades i pel davant. No deixeu a la vista, ni a les butxaques del darrera, carteres o telèfons mòbils. Desconfieu de persones que vulguin distreure la vostra atenció avisant-vos que teniu una taca a la roba o per una recollida de signatures. Si viatgeu amb vehicle, estigueu alerta si persones desconegudes us avisen que el vostre cotxe té una avaria o una roda punxada: pot tractar-se d’un intent de robatori. Per evitar aquesta situació, no feu cas d’altres conductors i porteu els fiadors abaixats mentre conduïu. Finalment, no deixeu objectes de valor a la vista dins del vehicle.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar