Dilluns 04, desembre 2023
8.6 C
Sant Gervasi
8.5 C
Sarrià
Publicitat

Consells de seguretat a l’estiu

Consells de seguretat per menors, per evitar robatoris quan estem fora de casa i per quan viatgem

Publicat el 7.7.2019 9:00

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

Els nens i els adolescents són dels primers a iniciar l’etapa estiuenca de vacances. Cal estar atents amb ells, donat que, en tenir més temps lliure, poden estar més hores enganxats a les xarxes socials. Recentment, s’ha publicat un estudi de la Universitat del País Basc amb unes dades força preocupants: es va enquestar 2.900 menors d’edat, d’entre 9 i 17 anys, sobre les seves conductes a Internet. Doncs bé, el 45% ha visitat pàgines que inciten a autolesionar-se, un 38% webs que fomenten l’anorèxia o la bulímia, i el 59% pàgines amb missatges d’odi i discriminació.

Publicitat

A més, un de cada tres menors ha estat víctima d’assetjament mitjançant les xarxes socials però, alhora, un de cada cinc ha estat assetjador. Visionar imatges sexuals i enviar missatges sexuals, eròtics o pornogràfics, són altres pràctiques habituals entre el jovent.

Publicitat

Així, el 45 % de noies i nois d’entre 11 i 17 anys han vist imatges de caràcter sexual i tres de cada deu menors han rebut missatges de contingut sexual. El fet de contactar virtualment amb desconeguts està molt estès entre els menors de 9 a 17 anys: dels 12 a 13 anys ho fa el 53 %, i entre els 15 i els 17 anys dos de cada tres contacten amb desconeguts. Què podem fer? Conscienciar els fills que facin un ús adequat i responsable d’Internet i de les xarxes socials. Ells decidiran els seus actes.

Consells de seguretat a la llar

A l’estiu estem més temps fora de casa. Els lladres ho saben i se n’aprofiten. S’han donat i es donen mil i un consells de seguretat però, aquest cop, ens centrarem en els més simples, que moltes persones no compleixen. Quan sortim de casa hem de tancar les portes amb clau i tancar bé les finestres i accessos a l’exterior. Si tenim alarma l’hem de connectar, i si tenim caixa forta l’hem de tancar amb clau i no deixar la clau a la vista. Quan hem de ser molts dies fora podem informar un veí de confiança o el porter de la finca, si en tenim, perquè hi facin un cop d’ull o estiguin atents a la presència de persones estranyes a la finca. Com a veïns, si detectem persones “sospitoses” hem de trucar al 112 per informar-ne.

Consells de seguretat quan viatgem

No perdeu de vista les vostres pertinences. Les bosses de mà han d’anar creuades i pel davant. No deixeu a la vista, ni a les butxaques del darrera, carteres o telèfons mòbils. Desconfieu de persones que vulguin distreure la vostra atenció avisant-vos que teniu una taca a la roba o per una recollida de signatures. Si viatgeu amb vehicle, estigueu alerta si persones desconegudes us avisen que el vostre cotxe té una avaria o una roda punxada: pot tractar-se d’un intent de robatori. Per evitar aquesta situació, no feu cas d’altres conductors i porteu els fiadors abaixats mentre conduïu. Finalment, no deixeu objectes de valor a la vista dins del vehicle.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.