Societat
Natalia Parejo
La Xarxa d’Espais Familiars de Criança Municipal és un servei d’educació per a la petita infància a Barcelona que ofereix suport a la cria dels infants dels 0 als 3 anys i acompanyament a les famílies. És una manera de trencar la soledat de la criança a la llar. Aquest mes a El Jardí ens endinsem en dos d’aquests espais: el Petit Drac, a Sarrià, i la Saleta, al Farró.
“És un espai lliure, segur i de joc per als infants, però també per als pares que hi van i que, sovint, s’adonen que tenen experiències compartides sobre la criança”. Qui ho explica és la psicòloga i una de les responsables del Petit Drac, Raquel Sabartés. El Petit Drac és un dels dos locals que el districte de Sarrià-Sant Gervasi ofereix a les famílies com a espai familiar de criança municipal, i en aquest cas està situat a la Via Augusta 327, fent cantonada amb el passeig de la Bonanova.
Però de què es tracta aquest servei públic? Els espais familiars de criança municipal són propietat de l’Ajuntament, tot i que el Petit Drac, que existeix des de fa uns 20 anys, és gestionat per una empresa externa, la Fundació Pere Tarrés. Tenen com a objectiu convertir-se en una xarxa estructurada de suport, d’atenció i d’acompanyament, pensada principalment per a aquells infants que entre els 0 i els 3 anys. És una alternativa per promoure el joc i la socialització dels infants, i alhora crear un espai per als pares que poden gaudir dels fills més enllà de les seves llars i, al mateix temps, crear un teixit comunitari amb altres famílies.
L’estructura de les sessions
El contingut de cada jornada pot variar segons el districte i els objectius concrets que es vulguin assolir. Però si parlem del cas del Petit Drac, es poden identificar clarament tres estructures diferents dins d’una mateixa sessió. En primer lloc, hi ha uns minuts d’activitat lliure, on els assistents van arribant i poden fer ús del material i les joguines lliurement. Alguns opten per la piscina de boles, altres per visitar l’estanteria de llibres i, d’altres, van investigant i intenten entendre l’ús de tot allò que els envolta.
En segon lloc, és el torn de ‘despertar’ la Lula, un titella que viu en una caseta de joguina situada a la sala. Per dir-ho d’una altra forma, la Lula és com la mascota del Petit Drac, i el seu valor va molt més enllà del que podria tenir un simple titella, ja que els nens embogeixen quan la veuen, l’abracen i no la volen deixar anar. En certa manera, la Lula és una amiga, una més del grup.
Per acabar, es fa una activitat que varia segons la sessió, i també pot ser tematitzada segons l’època de l’any en què ens trobem. En la sessió visitada per El Jardí es tractava de fer jugar els infants amb diverses textures: plomes, boletes recobertes amb pèl, pedres, tires de paper… Una forma d’introduir els més petits a tot allò que els rodeja.
Un espai de connexió entre les famílies
“Tenir un racó com aquest és una meravella. Sobretot a l’hivern, quan es fa fosc aviat i fa fred per jugar als parcs”. És el testimoni de l’Andrea, mare del Iago, que assisteix a l’espai familiar de criança municipal d’ençà que el seu fill tenia quatre mesos. Una amiga li va explicar que existien aquests llocs “semblants a una ludoteca”, i afirma que si no fos per ella no s’hagués assabentat de l’existència d’aquests espais. És per això que creu que es necessita “més publicitat, per arribar a més gent; és important que els nens tinguin l’opció d’aquest joc més sensorial i didàctic“, afegeix.
L’Andrea també comparteix la perspectiva d’altres mares, que consideren que l’assistència a aquestes sessions configura un entorn per “compartir vivències i anècdotes sobre la criança, la maternitat i la paternitat“. La realitat, doncs, és que a diferència d’altres espais de joc com les escoles, aquests locals estan pensats perquè els pares gaudeixin veient l’aprenentatge dels seus fills, mentre alhora aprenen ells mateixos.
Quan es pot visitar el Petit Drac?
Les famílies que estiguin interessades a apuntar-se a les jornades de criança municipal hauran de contactar directament amb l’espai familiar. En el cas del Petit Drac, ho poden fer trucant al 93 205 30 02, o bé acudint en persona de dilluns a dijous de 10 a 12 h i de 17 a 19 h, excepte els divendres, on només ofereixen horari de matí.