Divendres 19, abril 2024
13.7 C
Sant Gervasi
13.7 C
Sarrià
Publicitat

Curar la SIDA: el gran repte dels investigadors

Bonaventura Clotet assegura que s'han fet enormes progressos i que la vacuna de la SIDA no és la solució per si sola

Marta Trius Chassaigne
Marta Trius Chassaigne
Periodista especialitzada en temes culturals i de voluntariat social. He treballat com a responsable de comunicació corporativa a empreses com Larousse editorial i Henkel Ibèrica. Així com a premsa turística i de viatges (Editur) i en agències de comunicació (BPMO Edigrup i premsa Intercomarcal). Col·laboro com a voluntària en temes de comunicació i d'altres, amb diverses entitats socials sense ànim de lucre.

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Marta Trius

L’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran CIC ens va obsequiar el 28 d’octubre amb una interessant xerrada sobre la SIDA a càrrec del prestigiós Doctor en Medicina Bonaventura Clotet, qui va deixar molt clar que s’han fet enormes progressos i que la vacuna de la SIDA no és la solució per si sola.

Publicitat

La SIDA és en l’actualitat una malaltia de la qual tothom n’ha sentit parlar però el que pocs saben és que els seus orígens es remunten a principis del segle XX. “En la segona dècada de 1900 hi havia al Congo Belga (actual República Democràtica del Congo) molts caçadors furtius que mataven i esbocinaven als ximpanzés, i són aquests ximpanzés els que, a través de la seva sang infectada pel virus, van contagiar la SIDA a les persones” va explicar el doctor Clotet per començar la seva xerrada. Si bé en un primer moment la malaltia no va sortir de les zones rurals, al cap d’un temps amb les migracions a les ciutats les persones que estaven infectades van començar a estendre’l.

Publicitat

Referent mundial en la seva lluita contra el VIH, Bonaventura Clotet va començar a investigar sobre la SIDA l’any 1981 quan, durant la seva residència com a especialista en Medicina Interna a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona, va coincidir amb el primer cas de la SIDA descrit a Espanya. Des de llavors no ha deixat d’estudiar la manera de millorar la vida de les persones que tenen aquesta malaltia, buscant la manera de prevenir-la i lluitant per que els malalts deixin d’estar estigmatitzats, “tot i així el gran repte de la SIDA ésa conseguir curar-la” va recalcar aquest metge i especialista en recerca sobre la malaltia.

La importància de la recerca

Durant la conferència Clotet va destacar la importància de la recerca perquè gràcies a ella s’han estudiat moltes altres malalties i s’han trobat remeis per a curar-les o minimitzar els seus efectes. “Gràcies als nostres estudis s’ha pogut avançar molt en temes com el càncer, el microbioma intestinal i fins i tot l’envelliment accelerat, també anomenat síndrome de fragilitat, i això és molt reconfortant”.

Al món hi ha 37 milions de persones amb SIDA i cada any sorgeixen 900 nous casos a Catalunya i 10.000 a tota Espanya

Si bé les dades continuen sent esgarrifoses ja que al món hi ha 37 milions de persones amb SIDA i cada any sorgeixen 900 nous casos a Catalunya i 10.000 a tota Espanya, els avanços fan possible que un malalt tingui una vida pràcticament normal: “L’esperança de vida d’una persona amb SIDA és igual a la d’una persona que no en té, l’única diferència és que el malalt ha de prendre’s una píndola diària i portar un estricte calendari de controls mèdics”, va comentar el doctor Clotet, que alhora va puntualitzar que la SIDA és un virus molt lent i per això la recerca va trigar tant a desenvolupar-se: “L’any 1983 es va descobrir el virus que el causa i a partir d’aquest moment va ajudar molt el fet que personatges famosos com a Rock Hudson en 1985 o Magic Johnson en 1991 reconeguessin públicamente tenir la malaltia, ja que això va obrir les portes al fet que les administracions se sensibilitzessin i es comprometessin amb la recerca”.

Durant la conferència es van fer algunes preguntes sobre la vacuna de la SIDA, els símptomes o els fàrmacs denominats retrovirals, i Clotet va aprofitar també per a donar alguns consells de salut a l’auditori: “Menjar verdura verda i molta fibra, caminar cada dia almenys una hora i intentar no ensopegar”, i fent broma va dir “si feu això viureu 100 anys”, frase que va provocar una petita rialla entre els que l’estaven escoltant molt atentament.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí