Dimecres 18, setembre 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.8 C
Sarrià
Publicitat

Bonaventura Clotet: “Hi ha hagut por que Catalunya desconfinés millor que l’Estat”

Entrevista amb el director de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol

Publicat el 12.5.2020 6:30

Gent del Barri

Sergi Alemany @Sergi_Alemany

Entrevista publicada inicialment el 12 de maig del 2020

Publicitat

El doctor Bonaventura Clotet, resident a Vallvidrera des de fa 27 anys, ens atén per telèfon des de l’Hospital Germans Trias i Pujol, on també hi ha la seu de l’IrsiCaixa, en ple confinament per la covid-19. Enamorat del barri, aquests dies només el trepitja per passejar el gos i dormir. La resta d’hores les dedica a mirar de desenvolupar a correcuita una vacuna que previngui la infecció del coronavirus i de noves versions. Orgullós de ser un llebrenc més, celebra que la gent es pensi que Vallvidrera queda lluny de la gran ciutat. 

Publicitat

Ens cal un últim esforç.

Personalment, ara no hi ha dissabtes ni diumenges: només 12 hores diàries a l’hospital. Hem d’intentar desenvolupar una vacuna que previngui aquesta infecció i futures noves variants de coronavirus.

Això és tot?

També cal generar el coneixement científic que permeti atendre millor els pacients en fases avançades, evitant que es mori la gent. Si aconseguim controlar bé la infecció i que no hi hagi aquesta mortalitat tan elevada, desapareixerà el problema.

No a la sanitat…

S’ha generat una gran crisi sanitària i econòmica que deixa clar que cal prevenir el risc de noves epidèmies. Cal que es destinin diners a la salut humana, però també a la salut animal i ambiental. El concepte d’una sola salut: One Health. 

“Al principi tots ens pensàvem que no seria tan greu. No ho vam analitzar prou bé”

Recórrer a un crowdfunding per salvar la gent d’una pandèmia mortal no és el més normal.

Naturalment que no. La rapidesa en la campanya #JoEmCorono, que endeguen el Marc Clotet i la Natàlia Sánchez, va permetre que tothom fos conscient que hi havia una via per ajudar. És la plataforma més exitosa que hi ha hagut mai en tot l’Estat espanyol. No hauria fet falta si el Govern destinés com a mínim deu vegades més diners a la recerca.

Es va subestimar la perillositat de la covid-19?

Al principi tots ens pensàvem que no seria tan greu, però si miraves la contagiositat i la mortalitat ens n’havíem d’haver donat compte abans i ser previsors. No ho vam analitzar prou bé. Des de l’IrsiCaixa hem pogut reaccionar perquè teníem tota la maquinària de recerca potent i gent molt vàlida.

“L’Oriol Mitjà és una personal molt intel·ligent que només ha perseguit l’eficiència en un moment dramàtic”

El seu company Oriol Mitjà ha estat força criticat.

L’Oriol Mitjà és una personal molt intel·ligent que només ha perseguit l’eficiència en un moment dramàtic d’extrema urgència, que no permet massa floritures ni tenir cura dels egos de molta gent. És una mica patètic, però aquí el que primer mira tothom és la foto i com de gran hi surt. 

És irrespectuós no portar mascareta quan sortim al carrer?

Si no es prenen mesures, tindrem un rebrot important. No és intel·ligent que la gent abaixi la guàrdia, però és una condició humana que costa molt de combatre. Crec que l’error del Govern espanyol va ser precipitar el desconfinament, s’hauria d’haver allargat una setmana més de manera estricta.

“Crec que l’error del Govern espanyol va ser precipitar el desconfinament”

Per tant, mascareta sí.

Si la gent no entén que ha d’anar amb mascareta, tenir cura de la distància de seguretat i rentar-se les mans, tot plegat no haurà servit per a res. És un error estratègic, perquè hauran de tornar a tancar comerços i tornarem a estar col·lapsats. Però insisteixo: no crec que des del Govern espanyol s’hagi fet de la millor manera, i això fa que tinguem un risc. 

Hi haurà un trencament de la nostra vida?

Canviarà en la necessitat dels viatges i les reunions però també en la percepció del moment. Penso que tots serem molt més conscients que val la pena viure millor la vida, més a poc a poc i sense pensar tant en el futur, perquè amb una epidèmia et pot desaparèixer ràpidament.

El doctor Bonaventura Clotet © IrsiCaixa

Haurem perdut molts éssers estimats, sobretot gent gran.

Això ens ha de fer replantejar com tractàvem els avis i com els hauríem d’haver tractat. També la cobertura que han de tenir als asils perquè una epidèmia no hi entri com ho ha fet. Apreciar i respectar la gent gran és molt important, atès que ells han tingut una trajectòria vital que ens ha permès moltes coses a la resta.

“Entenc que ara la gent vol pujar a Collserola i gaudir del pulmó de Barcelona, però que ho facin amb cura”

A vostè li agrada sortir a córrer sovint…

Sí. Tinc la sort de viure dins la muntanya. Entenc que ara la gent vol pujar a Collserola i gaudir del pulmó de Barcelona, però que ho facin amb cura i mantenint la distància entre esportistes.Tres dies abans que apareguin símptomes de la infecció en una persona, pot estar infectant sense ser-ne conscient. Si es porta mascareta, s’està reduint molt la possibilitat de nous casos de contagi. Es tracta de no eliminar virus en l’ambient i que els inhali qui ve al darrere.

El desconfinament a Vallvidrera ha de ser el mateix que a la resta de Barcelona?

El desconfinament hauria de ser asimètric. No és el mateix un barri que un altre, ni una autonomia que una altra. Aquí a la muntaya no té massa sentit. L’error és voler homogeneïtzar de la manera centralitzada en què s’està fent. Hi ha hagut por que Catalunya o el País Basc ho fessin molt millor i això posés encara més en ridícul el Govern espanyol.

“Seria ideal que el civisme arrelés des de les escoles”

Ens tornarem més cívics?

Aquesta epidèmia no canviarà gaire la gent, tot i la gran crisi i repercussió econòmica que tindrà. La gent té una tendència natural a oblidar molt ràpidament. Jo sempre dic que l’experiència és allò que només serveix per reconèixer que t’has tornat a equivocar de seguida, però no pas per prevenir-ho.

Amb l’incivisme passa el mateix?

La gent és incívica i ho continuarà sent. Jo sempre surto a córrer per Vallvidrera amb unes bosses de plàstic que em permeten recollir tota la porqueria que trobo, i n’és molta. L’esplanada de Can Cuiàs és un escàndol i en altres zones com la Immaculada es veu que està horrorós. També podríem parlar del Mirador de Sarrià. Seria ideal que el civisme arrelés des de les escoles, de manera que tothom respecti els llocs per on passa.

“Vallvidrera és el millor lloc del món”

La seva vida està lligada a Vallvidrera.

Sí. El meu avi hi va anar a viure fa més de 100 anys. Era metge. Va ser un dels organitzadors del primer Congrés de Metges i Biòlegs en Llengua Catalana, l’any 1913. De petit estava amb ell, i ara farà 27 anys que hi visc. 

Què té d’especial Vallvidrera?

És el millor lloc del món.

Del món?

Sí. El que trobes aquí no hi és enlloc més. T’ofereix un conjunt increïble. Sortir a córrer de bon matí pels boscos frondosos amb el despertar dels ocells, excursions fantàstiques i un pantà preciós com a zona d’esbarjo, tot i que podria estar més cuidat.

“Vallvidrera creixerà i guanyarà si té petit comerç”

També té llocs emblemàtics.

Sí, com els comerços. És una pena que no es cuidi el petit comerç de Vallvidrera per part de l’Ajuntament. Les multes per aparcar en doble fila de manera una mica anàrquica a la plaça Vallvidrera han fet que llocs històrics com l’Elvis o La Mandarina hagin hagut de tancar. Persisteix el Crespo, una molt bona botiga, però totes les altres tenen problemes. No es poden aplicar els mateixos criteris a la plaça de Vallvidrera que al Passeig de Gràcia.

Quina solució proposa?

Crec que la millor solució seria exigir un control limitat de l’aparcament d’uns 10 minuts. No dic que el caos hagi de persistir tota la vida en un lloc, però fins ara les solucions aplicades han acabat amb el petit comerç i no crec que sigui el que s’hauria de perseguir. Vallvidrera creixerà i guanyarà si té petit comerç. No només és un barri dormitori sinó per gaudir-lo. És una pena que no hi hagi més oportunitats. 

“Seria un error enderrocar la Buenos Aires”

La Buenos Aires també demana més oportunitats per als veïns.

He seguit el cas, entre d’altres coses, perquè la meva mare hi va estar quan era una residència. És un lloc emblemàtic, amb un menjador amb uns vitralls preciosos. Seria un error que s’enderroqués per construir-hi apartaments. Em consta que hi ha una sensibilitat per part de l’Ajuntament i, personalment, n’he parlat amb el regidor Albert Batlle, de recuperar l’espai per oferir serveis al barri. Li vull agrair aquesta voluntat d’ajudar.

Potser sense l’ocupació ara un edifici històric ja seria a terra…

S’ha fet molt bé de poder recuperar l’equipament per al barri. La Buenos Aires forma part de la història de Vallvidrera. Sense treure mèrits a qui ocupa d’una manera cívica i pacífica, això és una feina de tots. Tot suma, no només són uns.  

“Recomano a la gent que si vol visitar Vallvidrera ho faci amb el funicular”

Agafa sovint el Funicular de Vallvidrera?

Ocasionalment. Només quan tinc una reunió a Barcelona i sé que serà difícil aparcar. És un luxe asiàtic pensar que vius en un lloc on pots agafar un mitjà de transport com el funicular. Ja l’agafava de petit, quan era de fusta, i la veritat és que veus el món d’una altra manera. Recomano a la gent que si vol visitar Vallvidrera ho faci amb el funicular i deixi el cotxe a casa. Per cert, fa poc alguns veïns han fet un vídeo sensacional simulant una estació d’esquí. El podríeu posar a l’entrevista, són uns cracs.

La història del Vallvidrera Curling Club i el pantà no es queda curta.

És boníssima. Genial. Els vull felicitar des d’aquí.

Hem de fer plans per a aquest estiu?

Les perspectives són incertes. Dependrà molt de com vagin els rebrots, de com siguem capaços de reduir la mortalitat als hospitals i dels avenços en el tractament. Si al final ens quedem confinats a Vallvidrera, gaudirem del millor lloc del món. 

Felicitats. Tornarà a ser avi

El quart net. Tenir-ne és un privilegi: una sensació que la vida continua malgrat tot i que una nova generació amb molta energia i capacitat igual ens ajuden a fer aquest món millor. I tots llebrencs!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.