Dimarts 19, març 2024
17.6 C
Sant Gervasi
17.5 C
Sarrià
Publicitat

Dejuni no és sinònim d’estar molts dies sense menjar

El dejuni intermitent consisteix a repartir les ingestes diàries en un espai més curt de temps durant el dia

Publicat el 26.5.2022 6:30

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

El dejuni intermitent és una pràctica dietètica que consisteix a repartir les ingestes diàries en un espai més curt de temps durant el dia. D’aquesta manera, les hores en què no es menja res s’allarguen més de l’habitual. Per regla general, es marca en unes 10-14 hores. Així doncs, en aquest cas, el focus d’atenció no és el què, sinó el com.

Publicitat

No s’ha de pensar en el dejuni com a sinònim de passar gana o estar molts dies sense menjar. De fet, tots en fem cada dia mentre dormim, i depenent del tipus de descans que fem, s’allarga més o menys. Per això, moltes persones el que fan és sopar més aviat o esmorzar més tard que de costum, de manera que no canvien tant les rutines alimentàries.

Publicitat

A més, cal tenir present que fer dejuni no és sinònim de menjar menys quantitat, sinó de concentrar-se en menys àpats.

Existeixen diferents tipus de dejuni:

Dejuni 12/12, 14/10 o 16/8: es marca una franja horària al dia en què es fan tots els àpats. Els números fan referència a la quantitat d’hores en què es pot menjar i les que no. Per exemple, un dejuni 14/10 vol dir que no s’ingereix res durant 14 hores i es pot menjar en la finestra de les 10 hores restants.

Dejuni en dies alterns: en aquest cas, es deixa de menjar durant un dia sencer (24 hores) i això s’aplica un o dos dies a la setmana.

Es pot escollir l’estratègia més adequada a les necessitats i situació de cada persona, però es recomana fer-ho de manera gradual.

Quins beneficis té?

Amb la pràctica del dejuni s’activen una sèrie de mecanismes que poden tenir efectes positius en la salut. La majoria s’han observat en animals, però en humans existeix menys evidència científica.

Amb el dejuni milloren certs processos metabòlics, es pot ajudar a reduir l’obesitat, millora la sensibilitat a la insulina i les cèl·lules guanyen resistència, i es redueix la inflamació. Tot i que els animals viuen més temps i sembla que pateixen menys càncers, no es pot dir que allargui l’esperança de vida.

Ara bé, en la seva pràctica s’han de tenir en compte alguns aspectes per evitar possibles efectes negatius:

  • S’ha de basar en la ingesta d’aliments sans i nutritius.
  • S’ha d’ingerir prou quantitat de menjar per cobrir els requeriments energètics i de nutrients.
  • A curt termini, pot ser una bona manera de perdre pes, però en principi no presenta beneficis davant d’altres estratègies.

El dejuni no s’ha de compensar amb afartaments posteriors.

A més, menjar en un espai més curt de temps no és l’única manera d’alimentar-se de forma saludable i obtenir aquests beneficis.

Finalment, cal destacar que no és adequat durant l’embaràs, en persones grans i en nens. Tampoc si es té un pes molt baix o es pateix un trastorn de la conducta alimentària. En cas de tenir alguna malaltia, dificultats digestives o prendre medicaments, és millor consultar amb el metge.

Anna Vilarrasa és dietista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.