Publicitat

Dra. Teresa Checa: “El càncer de mama no és una malaltia lletja, no ha de ser tabú”

L'oncòloga de l'Institut d'Oncologia Corachan remarca la importància de no atabalar les pacients amb dades i escoltar més

spot_img

Publicat el 19.10.2021 15:31

Salut

Sergi Alemany

Teresa Checa Ruiz és oncòloga de l’IDOC Centre Mèdic-Institut d’Oncologia Clínica de Barcelona, on treballa des de fa anys amb una consulta instal·lada a la Clínica Corachan. Parlant amb ella en la prèvia del Dia Mundial contra el Càncer de Mama (19 d’octubre) de seguida t’adones de la seva implicació en la lluita contra un tumor que ja és la primera causa de càncers al món, superant el de pulmó.

Publicitat

“Avui he visitat a nou dones en un matí, però de vegades en poden ser 10 o 12,” explica la doctora, que remarca la importància de no atabalar les pacients amb dades i escoltar més. “Cada dia es diagnostiquen més de 80 casos de càncer de mama a Catalunya, però més del 90% es curen amb un diagnòstic a temps. No passa el mateix en països amb pocs recursos, on la taxa de supervivència baixa fins al 40-60%.” 

Publicitat

Un món desconegut

El diagnòstic d’un càncer de mama “canvia el món” a la persona que el rep, hi ha un desconcert davant del desconegut i això fa que es formuli preguntes com què passarà amb la família, els fills o la feina. “És un món més aviat fosc on les incertesses poden anul·lar a la persona”, explica la doctora, que insisteix en la importància de poder parlar de la malaltia: “No és una malaltia lletja ni horrorosa i no ha de ser tabú.” El tractament pot afectar, per exemple, a la sexualitat? “Sí.”

Són “dones supervivents” totes aquelles que han superat el neguit del tractament, apunta la doctora Checa Ruiz, que anima a totes les seves pacients a seguir fent tot allò que els agrada un cop superada la malaltia: “Fes marxa nòrdica, no oblidis la dieta, continua divertint-te, anant a la feina…”. Els hàbits de vida saludable, igual que poden ajudar a reduir en un 30% els càncers -de tot tipus-, són claus perquè la persona tractada tingui un millor curs i previngui altres malalties.

Com identificar un possible càncer de mama

Posar-se davant del mirall i veure si les mames son simètriques, si tenen alguna irregularitat a la pell, un retracció del mugró, un bony a l’aixella, la pell vermella o més gruixuda com una pell de taronja, són senyals que poden servir per posar-se en contacte amb el metge o la metgessa. “Moltes vegades seran processos benignes, però cal comunicar aquestes anomalies a un professional.”

Per la doctora Checa Ruiz tractar el càncer és estar al costat de la persones des de l’inici del diagnòstic fins al final del tractament, però quan arriben els controls de seguiment posteriors explica que moltes pacients la volen continuar visitant a la consulta. 

Teresa Checa Ruiz és també la coordinadora de la Fundació Tècnica Humanisme, que va néixer als anys 90 a les Tres Torres per donar suport emocional a pacients amb tractament oncològic. Des de fa vint anys la fundació té en marxa un projecte escolar per lluitar contra el càncer que recorre escoles de Barcelona, i l’últim dijous de cada mes s’ofereixen xerrades de diversos àmbits a l’auditori del Col·legi Major Sant Jordi.

Notícies relacionades

Vil·la Urània acollirà tallers sobre la prevenció del càncer en persones amb discapacitat

La jornada, organitzada pel centre UOMi, se celebra el dijous 24 d'octubre, al voltant del Dia Mundial del Càncer de Mama

L’Any Oró aprofundeix en la neurociència a la Clínica Corachan

Psicòlegs, psiquiatres, neuròlegs, neurocirurgians, enginyers i també el cap de Meteorologia de TV3, Tomàs Molina, participen en la jornada

L’Associació Contra el Càncer celebra l’onzè Mercat Solidari a Sarrià del 23 al 26 de novembre

Lourdes Esquerdo, voluntària de l'AECC: "Vaig rebre el lot sencer: operació, quimioteràpia i radioteràpia en un any per un càncer de mama"

Laia Santanach: “Deixem que els nostres fills triïn les seves lectures”

L'11 de novembre se celebra el Dia Mundial de les Llibreries
spot_img

Titon Lailla: “Exigim a l’Ajuntament que es posi de costat de la cultura popular”

La regidora presidenta del districte denuncia la manca d’inversió en la mobilitat i els equipaments

“El fil invisible”, el relat d’Elsa Corominas

"Alguna vegada guanyava als escacs tot i que solia emprendre un viatge mental distret en cada partida"

Entitats veïnals denuncien el bloqueig de l’Ajuntament a demandes dels pressupostos participatius

Diverses associacions de la ciutat han presentat una queixa formal a la Sindicatura de Greuges

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí