Arquitectura
Jaume de Oleza
L’edifici Dubler Meyer està situat a la cantonada del carrer Balmes i General Mitre, construït l’any 1994 per l’arquitecte Francesc Mitjans. Un encàrrec d’un edifici d’habitatges realitzat per les germanes Dubler Meyer. Aquest projecte forma part d’un conjunt d’habitatges que Mitjans va realitzar amb posterioritat a l’edifici del carrer Amigó, on va recuperar un llenguatge clàssic. Un estil amb el qual se sentia còmode i que creia més d’acord amb el caràcter urbà de la ciutat.
Aquesta interpretació és la que constitueix la base compositiva de les façanes, gairebé sense relació amb l’interior dels habitatges. El disseny de l’exterior de l’edifici està projectat en un ordre clàssic calculat rigorosament. Els més de 100 metres lineals de façana donen forma a un volum compacte i homogeni, sense una identificació clara de quin tipus d’habitació es troba a l’altra banda de les finestres.
El revestiment exterior està format per maó de color vermellós, dividit per unes falses pilastres aplacades en pedra. Un aplacat de pedra, que emmarca de la mateixa manera les obertures de la façana. La planta baixa i l’entresol actuen com un sòcol on descansa l’edifici, amb una altura de 5 metres, endarrerit aproximadament 30 cm. La manca d’alineació amb el pla de façana de la resta de l’edifici permet la incorporació d’unes columnes clàssiques adossades a la paret de la planta baixa i l’entresol. Mitjans situa la planta noble a la segona planta, sent aquesta última la que incorpora uns petits balcons i frontons a les finestres, que també es repeteixen a la penúltima planta. Una gran cornisa, sustentada per una gran quantitat de petites mènsules, separa la coberta de l’àtic, una mica més endarrerit.
Francesc Mitjans (1909-2006) va ser un arquitecte de reconegut prestigi, amb destacades obres a la nostra ciutat, com són el Camp Nou i la torre del banc de Sabadell, així com l’antic edifici Estel. A la seva llarga carrera professional, fins als 97 anys, podem trobar diferents obres que van des d’un classicisme renaixentista fins al racionalisme modern importat d’Europa.
