Arquitectura
Jaume de Oleza
L’edifici Monitor està situat a la Via Augusta número 185, formant cantonada amb el carrer Amigó. És un edifici d’habitatges de set plantes d’altura i dos àtics, construït l’any 1966 per l’arquitecte José Antonio Coderch (1913- 1984). Aquest edifici destaca per un concepte diferenciat a les seves façanes. Mentre que la que dona a la Via Augusta es caracteritza per les seves reculades, que d’aquesta manera converteix en ortogonals les estances que donen al carrer —una estratègia que Coderch utilitza en moltes de les seves obres com a les antigues cotxeres de Sarrià—, la façana del carrer Amigó no s’alinea al carrer, desapareixent qualsevol mena de reculada.
L’estètica de l’edifici ve determinada per la barana d’obra vista de les terrasses, que a manera de cinta recorre la totalitat de l’edificació i s’arrodoneix de forma plàstica a les terrasses ubicades a la cantonada. Una proposta de baranes i ampits que permet la incorporació, entre l’obra vista de cada pis, de les fusteries de color blanc, així com les lamel·les en alguna de les peces de l’habitatge. La tipologia dels habitatges, també té aquesta diferència, mentre que els habitatges que tenen la façana a la Via Augusta, disposen d’una distribució una mica triturada. Els que tenen la façana al carrer Amigó s’organitzen amb una distribució més homogènia.
Aquest edifici s’alinea, al carrer Amigó, amb l’edifici construït per Francesc Mitjans. Aquest darrer també és un edifici d’habitatges, i la característica més rellevant és que la totalitat de la façana està composta per una gran terrassa que recorre la totalitat d’aquesta. Ambdós edificis estan endarrerits pel que fa a l’alineació del carrer, permetent així la incorporació d’una zona enjardinada i, en l’edifici Monitor, també l’entrada a l’aparcament.
Coderch va ser un arquitecte molt rellevant al nostre país, amb una obra molt característica i interessant, i un dels protagonistes de la modernitat a l’arquitectura de la postguerra amb importants obres d’arquitectura i dissenys de mobiliari. Coderch sempre va estar molt preocupat per la llum i les ombres, amb una arquitectura vinculada a la cultura artesanal i mediterràni. Aquesta obra, amb gairebé seixanta anys d’antiguitat, no és gaire coneguda, però manté una estètica molt actual independentment que el seu autor definís aquest edifici com a “fluix” al llibre Coderch de Sentmenat, conversaciones (Editorial Blume).