26.1 C
Sant Gervasi
| Dilluns 15 d'agost de 2022 |
Publicitat

El canvi de nom de Reis Catòlics, sense data 9 mesos després de la seva aprovació

La Plataforma impulsora lamenta la falta de transparència de la Comissió del Nomenclàtor i exigeix saber quan es tractarà la petició

Publicitat
Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia o Europa Press. Actualment, treballo com a redactora de política a ElNacional.cat. Però sobretot aprenc a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Societat

Carme Rocamora

El passat 3 de març, el Consell Plenari de Sarrià – Sant Gervasi aprovava el canvi de nom del carrer Reis Catòlics de Vallvidrera pel d’Elisa Moragas. Va ser una passa importantíssima en la lluita que encapçala la Plataforma Canviem Reis Catòlics, que va impulsar un procés participatiu per decidir el nou nom i que va presentar 1.045 signatures de veïns donant suport al canvi, complint amb els processos reglamentaris que marca l’administració en aquest procediment, i superant les signatures exigides (700).

Nou mesos després d’aquesta aprovació, la Plataforma impulsora no ha tornat a tenir notícies del Consistori. En teoria, un cop aprovada al Plenari, la petició havia de ser elevada a la Ponència de Nomenclàtor de la ciutat perquè la revisés i fes els tràmits posteriors, però tot apunta que el procediment està encallat.

Recollida de firmes pel canvi de nom de Reis Catòlics a la plaça de Sarrià © Carme Rocamora
Publicitat

Fa més d’una setmana que El Jardí va preguntar sobre aquesta qüestió a l’Ajuntament, però encara no ha obtingut cap resposta concreta. Segons indiquen des de la Plataforma, després d’un any i mig d’inactivitat, el passat 16 de setembre la Comissió del Nomenclàtor es va reunir però no va abordar aquesta qüestió, i en aquest sentit lamenten “l’absoluta manca de transparència” d’aquesta comissió i l’absència de mecanismes perquè els ciutadans puguin saber sobre la seva activitat, ja que no han estat informats sobre els terminis en què es tractarà la seva proposta. És per això que van decidir presentar un escrit a la Comissió d’Empara de l’Ajuntament denunciant aquesta manca de transparència i sol·licitant una data per debatre la qüestió, i aquest novembre han rebut resposta a la seva denúncia.

Des de la Comissió d’Empara, insten a la Comissió de Nomenclàtor a establir un termini clar per posicionar-se sobre el canvi de nom, així com fer públic el calendari de reunions i el seu ordre del dia, i actualitzar la pàgina web del Nomenclàtor, on, avui dia, encara hi apareix com a president l’extinent d’Alcaldia Gerardo Pisarello, que fa més d’un any i mig que no és regidor de la ciutat. L’única resposta que ha rebut la plataforma ha sigut una piulada a Twitter de l’Ajuntament, el passat 23 de setembre, en què se’ls deia que es tractaria aquest canvi “properament”.

Publicitat

Un cas similar per fixar-nos en els terminis que va seguir és el canvi de nom de Príncep d’Astúries per Riera de Cassoles, que va portar a terme els mateixos procediments de participació ciutadana que el canvi de nom que abordem en aquest article. En aquest cas es va aprovar al Plenari del Districte el 18 de juliol de 2018. Pocs mesos després, el 9 d’octubre, la Ponència del Nomenclàtor va aprovar el canvi i el mes de març s’instal·laven les noves plaques. En aquest cas, doncs, en vuit mesos des de l’aprovació en Plenari, el canvi va ser efectiu.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.