Publicitat

El funicular del Tibidabo: un mitjà de transport centenari i pioner a l’Estat

Fotogaleria. Inaugurat l'any 1901, fa tres anys es va fer l'última renovació per convertir-lo en un transport modern

spot_img

Publicat el 13.4.2024 5:00

Història

El Jardí

La posada en funcionament de la Cuca de Llum, ara fa tres anys, va agafar el relleu de l’històric funicular del Tibidabo, que ha pujat els barcelonins i barcelonines al cim de la muntanya des de 1901. Aquest mitjà de transport emblemàtic de la ciutat està àmpliament documentat a través de les informacions que es conserven de l’Arxiu Municipal de Barcelona.

Publicitat

Des de la seva creació fa 123 anys, al mateix temps que s’inaugurava el Tramvia Blau, amb el qual està connectat –ara mateix no, perquè està aturat el seu servei el del Tibidabo es va convertir en el funicular amb el traçat més llarg de Catalunya, en línia recta, i en el seu moment va ser un transport pioner a l’estat espanyol. 

Publicitat
Funicular del Tibidabo © Arxiu Mpal. de Barcelona, autor desconegut

L’impulsor del projecte, Salvador Andreu, va ser un farmacèutic molt conegut a Barcelona, ​​propietari de les famoses pastilles del doctor Andreu i promotor de la urbanització de la muntanya del Tibidabo. L’afany de construir el funicular va comptar amb el projecte de l’enginyer Bonaventura Roig i Queralt, que va veure la llum l’any 1901. Un projecte precursor que llarg del temps ha passat del que originàriament eren els vagons de fusta, als de carrosseria metàl·lica, i finalment a la Cuca de Llum.

Funicular del Tibidabo © Arxiu Mpal. de Barcelona, autor desconegut

Un funicular inspirat en l’existent a Suïssa

No és d’estranyar que la casualitat fes que el conegut empresari Salvador Andreu i Grau, més conegut com el Doctor Andreu, construís cap a l’any 1900 un funicular en terres barcelonines. Un viatge d’uns amics seus a Suïssa li va fer pensar a construir un funicular que li permetés resoldre l’accés al cim del Tibidabo, a manera dels que hi havia al país helvètic.

Funicular del Tibidabo © Pérez de Rozas i Fotos Brangulí

Per promoure aquesta obra, va fundar una societat amb el seu amic Román Macaya anomenada Tibidabo. La idea era fer un projecte a la muntanya del Tibidabo, que convertís aquest enclavament privilegiat de Barcelona ​​en unaciutat-jardí residencial. El seu origen va ser donar accés al que hauria d’haver estat la urbanització de la muntanya, i per a això havia de comunicar la ciutat des del peu del Funicular, on deixava el Tramvia Blau, a la part alta del cim del Tibidabo.

Funicular del Tibidabo © Arxiu Mpal. de Barcelona, autor desconegut

En definitiva, un pla que pretenia promocionar aquesta gran zona de la ciutat com una àrea d’esplai i residencial. Però amb el temps, únicament es van arribar a construir diverses mansions al llarg de l’avinguda Tibidabo, l’Hotel La Florida, el Parc d’Atraccions i el Temple Expiatori del Sagrat Cor.

FOTOGRAFIES DE L’ARXIU MUNICIPAL DE BARCELONA

Notícies relacionades

Aturat el Funicular del Tibidabo inaugurat el juny per un problema a la instal·lació elèctrica

El comboi es va aturar durant 15 minuts quan transportava una norantena de persones

Aturades les obres al Mercat de Vallvidrera i el funicular del Tibidabo

A causa del COVID-19 s'han aturat totes les obres a Sarrià-Sant Gervasi que no poden garantir el compliment de les mesures dictades

El Tibidabo retira els vagons històrics del seu funicular

Les obres de millora per posar en funcionament el nou servei 'Cuca de Llum' s'allargaran fins a l’octubre del 2020
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí