Dimecres 24, abril 2024
13.5 C
Sant Gervasi
13.5 C
Sarrià
Publicitat

El Garatge Plató

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

treballant a Sant Gervasi

Fotografies: Javier Sardá; textos: Jesús Mestre

GaratgePlato_20150928ElJardiTrabajandoSantGervasiGaragePlaton_DSC8338OldPhotoEls anys vint del segle XX van contemplar la primera gran expansió de l’automòbil. El que era un giny reservat a la gent amb més recursos, va començar a estar a l’abast de les classes mitjanes altes. A Sant Gervasi, hi havia molta afició als cotxes, tant esportius com particulars. I, en aquest context, també van començar a aparèixer garatges per poder aparcar el valuós cotxe amb condicions. Aquí s’inicia l’aventura emprenedora d’Enric Massip Masferrer en obrir un garatge al carrer Plató número 9. Enric era un apassionat de

Publicitat

Fotografia de Javier Sardá

Publicitat

l’automòbil i fins i tot havia participat en algunes curses, com la de l’Arrabassada. El garatge que va obrir tenia com uns boxs coberts per cada cotxe, que llogava per mesos, i també proporcionava serveis com el canvi d’oli, la pressió dels pneumàtics, el canvi de bugies i la neteja del motor i dels baixos. El garatge estava obert les 24 hores.

L’any 1939 Carme Massip Pegullá, filla d’Enric, havia acabat el batxillerat i volia ser farmacèutica, però el pare li va demanar que l’ajudés a atendre els clients i assumís l’administració del garatge.

De dalt a baix, una fotografia dels anys cinquanta de l’interior del garatge, cedida per la família Massip i Baltasar; vista nocturna del garatge des del carrer; i finalment, Joan Baltasar amb un dels cotxes de la col·lecció de miniatures del seu pare. Al darrere, a la prestatgeria, es pot veure altres miniatures de la col·lecció. A la fotogradia destacada, Carme Massip i el seu fill Joan Baltasar, a l’oficina del Garatge Plató. Fotografies de Javier Sardá
De dalt a baix, una fotografia dels anys cinquanta de l’interior del garatge, cedida per la família Massip i Baltasar; vista nocturna del garatge des del carrer; i finalment, Joan Baltasar amb un dels cotxes de la col·lecció de miniatures del seu pare.
Al darrere, a la prestatgeria, es pot veure altres miniatures de la col·lecció. A la fotogradia destacada, Carme Massip i el seu fill Joan Baltasar, a l’oficina del Garatge Plató.
Fotografies de Javier Sardá

Així ho va fer i la feina li va permetre anar coneixent bona part del veïnat d’aquella part del barri de Monterols. Aleshores, en el carrer

Santaló encara hi havia moltes torretes i en una d’elles, a tocar de Plató, hi vivia l’historiador Jaume Vicens Vives. Algunes d’aquestes torres i l’antic garatge Plató van desaparèixer en una operació immobiliària de la constructora Núñez y Navarro, els anys setanta, quan va aixecar un gran edifici a la cantonada de Santaló amb Plató. El garatge va haver de tancar un temps, però després va renéixer en els baixos dels números 9 i 11 del carrer Plató, ara amb el passatge cobert i amb un augment notable de la zona d’aparcament. Poc després, l’any 1978, s’inicià el servei de pàrquing. Un canvi important va ser l’any 1996 quan es va instal·lar la porta automàtica, cosa que va permetre reduir l’horari de pàrquing les 7 del matí fins a les 22 h, i el de lloguer cada abonat passa a tenir una clau. Això, però, va suposar reduir una mica el nombre d’abonats.

El 20 de setembre de 1953 la Carme es va casar amb Joan Baltasar Bou, de Llorens del Penedès. Van tenir dos fills, en Joan i l’Enric, que l’avi, l’Enric, cuidava mentre el matrimoni s’ocupava del negoci familiar. Enric Massip va morir l’any 1972, amb 76 anys, i l’any 2000 va morir Joan Baltasar Bou, amb 78 anys. Aleshores es va deixar de fer el servei de canvi d’oli. Actualment Joan Baltasar Massip és el gerent del Garatge Plató; va començar com ajudant dels pares mentre estudiava dret, però va acabar dedicant-se al negoci familiar. No ha exercit mai d’advocat, però el coneixement del dret l’ajuda a resoldre alguns detalls legals. La Carme, amb més de 90 anys, encara està disposada a donar-li un cop de mà. Recorda que el seu primer cotxe va ser un Fiat 509, amb pneumàtics macisos de sèrie, i que més endavant van comprar un Seat 600 descapotable, amb què van anar fins a Galícia cinc persones. En Joan ha mantingut i ampliat la col·lecció de miniatures del seu pare, que exposa a l’oficina del garatge.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.