Dimecres 24, abril 2024
9.4 C
Sant Gervasi
9.3 C
Sarrià
Publicitat

Per què es parla ara d’El Kubo? La dreta aconsegueix activar l’alarma social

Durant set anys d'ocupació, aquests espais no han generat cap problema de convivència amb els veïns; la polèmica s'ha encès per la proximitat de les municipals

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

John McAulay

Qui, fora de Sarrià – Sant Gervasi, havia sentit a parlar d’El Kubo i La Ruïna fins fa unes setmanes? Durant anys, aquests dos espais autogestionats per col·lectius anarquistes i associatius han sabut sobreviure al carrer Sant Joan de la Salle sense fer soroll ni generar polèmiques al veïnat. La relació amb els veïns s’ha vist marcada per una coexistència pacífica que ha permès al projecte comunitari veí, la Ruïna, oferir serveis de biblioteca, estudi de gravació, gimnàs i indret de trobada per a associacions com ara el Sindicat d’Habitatge de Cassoles, així com servir d’habitatge per a joves que no tenen alternativa habitacional.

Publicitat

Irònicament, els edificis on es troben tots dos espais autogestionats són propietat de la Sareb, el ‘banc dolent’ de l’Estat que, després de la crisi del totxo del 2008, va endeutar-se comprant milers de pisos a les entitats financeres que s’enfonsaven. El solar havia estat projectat originalment com a espai verd, però l’Ajuntament el va cedir al grup immobiliari Renta Corporación el 2005, un moviment que va permetre requalificar el sòl i projectar-hi un bloc de luxe, si bé no va arribar a construir-se mai. I buits van quedar els edificis durant un bon temps, mentre la crisi econòmica servia d’excusa per desnonar milers de persones de casa seva. Fins que el 2016, un grup de persones va entrar en un dels edificis del solar, unes antigues oficines, i el rebatejaven com a El Kubo. Tres anys després, obria les portes el Centre Social Okupat La Ruïna. En aquest temps, els llibertaris han fet front a dos desallotjaments, reocupant el solar novament després de cada ocasió.

Publicitat

Un problema sorgit del no-res

Ara, però, i amb les eleccions municipals del pròxim 28 de maig a la volta de la cantonada, les dretes polítiques han decidit agitar el niu d’abelles. Que El Kubo no era un problema fins ara ho certifiquen també les declaracions que ha fet aquest dimarts mateix el president de l’Associació de Veïns de la Bonanova, Josep Maria López, a Betevé. Ha apuntat que en els set anys que hi ha hagut ocupacions, no els ha arribat cap queixa, i que la tensió s’ha intensificat per la presència dels partits polítics: “Només busquen vots. Quan passi el dia 28 no vindran més”.

Així, de manera artificiosa i interessada, alguns partits polítics s’han dedicat a polemitzar aquestes ocupacions per mirar de rascar quatre vots en plena precampanya electoral. I així és com, en qüestió de setmanes, El Kubo i la Ruïna han passat de ser una curiosa anomalia en un dels barris més rics de la ciutat, a ser el principal problema de convivència a Barcelona. Fins al punt que, aquest pròxim dijous, la Bonanova tornarà a viure unes inusuals escenes de tensió. Ja les va patir el 25 d’abril, ara fa dues setmanes, quan els alcaldables de Cs i Vox a l’alcaldia de Barcelona, Anna Grau i Gonzalo de Oro Pulido, s’hi van presentar juntament amb diversos veïns, provocant la reacció dels anarquistes contra agents dels Mossos d’Esquadra, els quals van respondre amb una petita càrrega policial.

Anna Grau i altres membres de Cs, davant d’El Kubo en una protesta recent

Les escenes que es preveuen per a l’11 de maig encara podrien ser més violentes: l’empresa Desokupa, especialitzada en desallotjaments extrajudicials i vinculada amb elements de l’extrema dreta, ja ha anunciat que portarà una cinquantena dels seus botxins a Sarrià – Sant Gervasi per buidar els dos edificis. En resposta, col·lectius antifeixistes han convocat la ciutadania a protegir els projectes autogestionats, mentre que la policia catalana ja ha dissenyat un operatiu per evitar el desallotjament extrajudicial i els enfrontaments. Però el principal responsable de Desokupa, Daniel Esteve, ha desafiat les administracions avisant aquest dimarts que no canviaran de plans, i mantindran el pols amb els anarquistes, els seus enemics ideològics per naturalesa. Per acabar d’adobar-ho tot, la Sareb també ha ficat cullerada avui mateix, demanant a la Justícia mesures cautelars per desallotjar els ocupes aquest dijous, quan la crispació arribarà al seu zenit.

Amb l’impuls de Valents, Cs i Vox

La campanya contra El Kubo i la Ruïna va néixer de les mans de la líder de Valents, Eva Parera, que des de ja fa mesos ha anat animant els veïns del barri perquè es queixin públicament -també a òrgans de participació del districte- d’aquestes ocupacions. A finals de febrer, la també regidora presidenta de Sarrià – Sant Gervasi ja va apujar l’aposta desplaçant-se fins a l’indret i encarant-se amb els anarquistes per tal de publicar-ho a les xarxes socials. “Som líders en ocupació a tot Espanya perquè tenim una ocupa d’alcaldessa, perquè hem tingut dotze anys d’alcaldes proocupes“, va llançar, en un vídeo.

Un mes després, la suspensió del desallotjament previst pel 23 de març va accelerar l’enduriment del discurs per part de la dreta. Més enllà de les crítiques per la decisió, Anna Grau va aprofitar l’ocasió per portar el debat al Parlament de Catalunya, acusant el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Albert Batlle, d’aturar el procediment per la proximitat de les eleccions municipals. A més de titllar els ocupes de “cares dures i macarres“, va proposar un front comú, encapçalat per ella mateixa, per exigir el desnonament. Grau va enviar una carta a la resta de formacions, i des d’aleshores s’ha presentat al carrer Sant Joan de la Salle cada dimarts.

No hi ha anat sola, perquè Vox també ha acompanyat la candidata taronja. Gonzalo de Oro Pulido va treure-hi el nas per denunciar els “energúmens” que “fan la vida impossible a la gent del barri”. “Barcelona està farta de ser la Meca de l’ocupació de tota Europa“, va dir el líder de la ultradreta, amenaçant d’enviar els ocupants d’habitatges buits a la presó. En canvi, el PP s’ha volgut desmarcar d’aquesta tàctica. Si bé en un primer moment va visitar l’entorn d’El Kubo i La Ruïna per després lamentar que l’alcaldessa Ada Colau ha convertit la ciutat “en un paradís antisistema“, ara el candidat Daniel Sirera aposta per una moderació que eviti la “crispació”, distanciant-se així de la resta de partits de la dreta. De fet, mentre que Valents, Cs i Vox ja han confirmat que seran a la convocatòria de Desokupa d’aquest dijous, els populars no hi aniran perquè no hi ha una ordre judicial que avali l’actuació.

I la resta de partits, què hi diuen?

Els partits d’esquerres han preferit no entrar en el joc de la dreta, i han optat majoritàriament per mantenir un perfil baix. Ara bé, això no ha evitat que l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, hagi aprofitat la presentació del seu programa electoral aquest dimarts per acusar l’extrema dreta de “voler viure del conflicte”. Pel que fa a la CUP, en rebre la carta d’Anna Grau els anticapitalistes van fer evident el seu posicionament penjant un vídeo a les xarxes socials en què estripaven la missiva, i ja han confirmat que assistiran la contraprotesta d’aquest dijous per rebutjar “l’assetjament constant del feixisme”. Des del partit d’Ada Colau, asseguren a El Jardí que ara mateix existeix una campanya, alimentada per partits de la dreta i alguns mitjans de comunicació, per provocar “alarma social” sobre les ocupacions. Recorden també que a Barcelona les ocupacions han disminuït, baixant un 18,5% el 2022, respecte del 2019. Mentrestant, al Parlament ERC, la CUP i els comuns van quedar-se sols votant en contra d’una iniciativa de Cs que criminalitzava els ocupes.

I és que el PSC i Junts, tot i tradicionalment moure’s amb més cautela, han acabat posicionant-se al costat de la dreta. A finals de març, Albert Batlle -número 4 a la llista socialista per Barcelona- va reconèixer la voluntat de planificar un desallotjament conjunt d’El Kubo i La Ruïna, i va situar aquestes ocupacions com “el problema de convivència més greu del districte“. “Tenim una banda de salvatges“, va disparar durant el Consell de Barri de la Bonanova. I per la seva banda, el portaveu de Junts a l’Ajuntament, Jordi Martí, va descriure la situació al barri d'”insostenible”, per la qual cosa va exigir el desallotjament de l’espai autogestionat. “Les ocupacions delinqüencials dels edificis fan al vida impossible als veïns“, va assenyalar.

Els anarquistes denuncien atacs diaris

Una problemàtica que fins fa poc no existia, però que ara els veïns i els partits subratllen aferrant-se a algunes fotografies que han circulat en què es veuen alguns anarquistes recorrent els carrers de nit, equipats amb bastons a les mans i les cares tapades. Ara bé, des d’El Kubo i La Ruïna s’han afanyat a aclarir que els ocupants han rebut “atacs diaris” al llarg del darrer mes, i que han anat escalant en intensitat i periodicitat. “Aquests atacs se sumen a una llarga llista que ha anat escalant, i que va des de pedrades i ampolles de vidre, pirotècnia, gasolina i foc, a trets de balins des dels balcons”. Les imatges a les xarxes, doncs, tan sols mostren la seva reacció al llançament d’objectes i intents d’incendiar els edificis. “No estem disposades a assumir passivament que ens ataquin ni que posin en risc la nostra integritat física. Ni estem disposades a assumir que ens transformin en una diana per interessos electorals, mentre es fan ressò de la nostra reacció als atacs i mostrant l’autodefensa com a violència gratuïta, legitimant així tota la que rebem”, han manifestat en un comunicat. Davant d’això, els llibertaris ho tenen clar: “Continuarem defensant-nos, perquè no ens queda altra que resistir“.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.