Publicitat

El lluer, on ocell preuat pel seu cant

A Catalunya se’n va prohibir la captura i cada any se’n decomissen centenars al mercat negre

spot_img

Publicat el 8.4.2023 6:30

Medi Ambient

Enric Capdevila

El lluer (Spinus spinus) és un ocell de la família dels fringíl·lids, que hiverna a casa nostra, tot i que hi cria ocasionalment. El lluer és de la mateixa família que el pinsà, el verdum, el gafarró -amb qui se’l pot confondre-, la cadernera i el passerell, però molt més escàs. Aquests ocells tenen en comú un bec cònic, massís i curt, una cua de dotze timoneres truncada, colors vius, dimorfisme sexual i una alimentació eminentment granívora. Són ocells gregaris i migradors. 

Publicitat

El lluer és un ocell de mida petita -12 centímetres- amb un plomatge groguenc verdós i algunes taques negres. Són molt característiques les taques negres que el mascle té al pili -al cap-, la barbeta, una part de les ales i la cua; així com el color groc al carpó, les franges alars i el pit. A l’hivern se’l veu en grups cercant llavors i granes de males herbes, pinyons i fruits del vern, que són la seva predilecció. Quan menja, ho fa sovint penjat de branquillons prims i amb una postura invertida força acrobàtica. Es barreja amb altres fringíl·lids formant estols mixtos.

Publicitat

Els fringíl·lids són molt preuats pel seu cant. Després d’anys de caça il·legal -més de 100.000 l’any-, amb mètodes no selectius -xarxes abatibles, lligues o xarxes japoneses- i de la gran davallada d’exemplars -el 2015, d’un 67% de passerells i un 14% de caderneres- a Catalunya se’n va prohibir la captura, la compravenda i l’exhibició; des d’aleshores només se’n permet la tinença i la cria en captivitat per a concursos tradicionals autoritzats de cant. 

La cria no és fàcil, i per això hi ha molts silvestristes que demanen poder fer-ne una captura controlada a la natura i fer intercanvis. La tradició secular és molt forta i el valor d’un bon cantor pot arribar fins a 18.000 euros, per això cada any se’n decomissen centenars d’exemplars al mercat negre, un mercat ben actiu. Avui dia hi ha 5.000 ocellaires federats, en més de 150 societats, que fan competicions locals i autonòmiques, on es premia el cant dels ocells mascle, en les modalitats de resistència, rapidesa i sonoritat, amb un pernil o una ampolla de vi.

Dites: Amb el cantar es coneix l’ocell i amb el parlar el cervell

Notícies relacionades

L’oreneta de ribera, l’ocell migrador que s’instal·la als vessants del riu a l’estiu

A causa de la dificultat per ubicar els seus nius, es construeixen colònies artificials de formigó

El xatrac becllarg, una espècie vulnerable per culpa de la sobrepesca

L'ocell forma part de la fauna protegida de Catalunya, ja que els aiguamolls on niuen estan en regressió

La guatlla, una au preuada per la carn i els ous

Els seus ous, petits, de dotze grams i amb taques marrons per fer-los més críptics, són gustosos i rics en proteïna
spot_img

Teixir el futur

Quan una peça es teixeix amb ànima, es porta amb sentit. El futur de la moda passa per les mans: l'opinió de Marta Royo Espinet

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí