Publicitat

El romesco, l’escarola i els calçots

spot_img

Publicat el 25.1.2017 9:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Aquella dita popular de “bon plat i fondo” hauria d’haver passat a la història, car convé fixar-nos bé en allò que mengem, és a dir, que els aliments que ingerim siguin de proximitat, saludables, ben guisats i que, sobretot, ens aportin vitamines. Per exemple, si mengem espinacs, bròquil, pastanagues o albercocs enriquim l’organisme amb vitamina A, que és antioxidant i alhora enforteix el sistema immunitari del nostre organisme; si ens acostumen a menjar naps (com ho feien els antics caputxins) enriquirem el cos amb vitamina E, que actua com a protectora dels àcids greixosos i és preventiva dels trastorns cardiovasculars. Ingerirem vitamina K (tan necessària per a coagular la sang) si mengem habitualment cols, pèsols i tomàtecs; i pel que fa a la vitamina C, que és antisèptica, la trobarem en els cítrics, les bledes, els pebrots i el julivert. Aquests suggeriments no ens impedeixen pas de guisar alguns plats que siguin gustosos com, a guisa d’exemple, cuinar macarrons amb seitó, o bé fer un arròs amb crosta (que es fa al forn aprofitant els sobrants del guisat del dia anterior, i se li afegeix un ou batut per donar-li una mica de cremositat) o, àdhuc, fer uns espinacs estofats cuinats amb una bona picada, que és un plat molt català i sense extravagàncies.

Publicitat

En la tradició pairal i conventual per guisar i amanir s’empra l’oli d’oliva, que és el més saludable i gustós, però recentment també s’ha anat incorporant l’oli de gira-sol, no només per ser més assequible econòmicament, sinó també pels nombrosos avantatges que aporten els seus àcids greixosos a l’organisme, especialment per ajudar a reduir els nivells de colesterol i, també, pel fet ser molt ric en vitamina E, amb una reconeguda acció antioxidant. Unes carxofes ben cruixents a la brasa, amb un bon raig d’oli d’oliva són una menja extraordinària!

Publicitat

L’escarola (tant la llisa com l’arrissada), però, hem d’amanir-la amb oli i vinagre ja que és molt rica en la provitamina A, i és una hortalissa quefa de molt bon pair. Segurament, per aquest motiu, forma part integrant del xató o xatanonada; una amanida popular preparada amb una bona esqueixada de bacallà dessalat, olives, ceba tendra, api, anxoves i bocins d’escarola blanca ben macerats amb romesco, que és una de les salses més antigues i tradicionals de casa nostra, feta amb bitxo, alls picats, julivert, oli i vinagre. En alguns indrets (especialment a la rodalia de Vilafranca del Penedès), en comptes del romesco fan una salsa que també anomenen xatonada (cares fa per acompanyar l’amanida dita xató o xatonada), i que se sol elaborar amb nyores (pebrots picants), alls, ametlles i avellanes torrades, oli d’oliva, vinagre,sal, pa fregit i, encara, un bocí de bitxo; picat al morter fins que tot quedi ben lligat.

Com preparar els calçots

Un bon plat de calçots arrebossats és una de les menges més saboroses de la cuina rural. Els calçots cal preparar-los així: “triaràs els millors calçots de l’horta, i has netejar-los bé la terra i llevar-los la fulla verda, després els escaldaràs amb aigua ben bullent i els eixugaràs bé. Amb rovell d’ou batut, farina, una mica d’oli i sal en faràs la barreja de la pasta que afinaràs amb una mica d’aigua fresca. Deixa reposar una estona la massa i tot seguit procediràs a arrebossar els calçots, que has de fregir en una paella que tingui abundant oli d’oliva, ben calent. Un cop escorreguts els calçots els presentaràsa taula amb salsa romesco, i és aquest un molt plat saborós que es menja molt a gust en els convents i masos pairals”. També els espàrrecs verds fets a la brasa i acompanyats de romesco són una menja molt gustosa i excel·lent!

A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, de la calderada i de la sopa de peix.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels caputxins

Notícies relacionades

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf

Quatre apunts sobre jardins: història i característiques

Explorem els orígens dels jardins, les seves transformacions al llarg del temps i la seva gran diversitat.
spot_img

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura, llengua i tradició. On els carrers, les...

Les recomanacions dels polítics de Sarrià-Sant Gervasi per Sant Jordi

Cultura El Jardí Arriba un dels dies més bonics de l'any pels catalans i les catalanes, Sant Jordi. A El Jardí hem fet un recull de...

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí