Publicitat

Els delictes d’odi i discriminació

spot_img

Publicat el 10.3.2017 16:00

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

El mes passat van aparèixer dues notícies als mitjans de comunicació que ens han de fer reflexionar:

Publicitat

1- La Guàrdia Urbana ha denunciat per la via penal per un delicte d’odi un ‘youtuber’ de 19 anys que la setmana passada va donar galetes farcides de pasta de dents a un sense sostre, ho va gravar en vídeo i el va publicar a internet.

Publicitat

2- Alumnes d’una escola, d’entre 11 i 13 anys, insulten a una noia d’origen indi als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Li van dir, entre d’altres comentaris, “Putos negres de merda, mireu aquesta que hi ha aquí” o “Mireu aquesta índia, són tots fastigosos, els xinesos, moros, negres, indis… són de classe molt inferior a la nostra, els blancs som els millors”.

Aquestes dues notícies serveixen d’exemple per explicar que els delictes d’odi són infraccions penals on se selecciona la víctima, el lloc o l’objecte de la infracció per la seva pertinença —real o suposada— a un grup per raó de la seva raça, origen nacional o ètnic, l’idioma, la religió, discapacitat física o mental, l’orientació sexual o altres factors similars.

Quins són els àmbits?

Aporofòbia: rebuig, odi, hostilitat i repugnància cap a les persones pobres, desemparades, o que no tenen recursos. Racisme: afirmar la inferioritat o la superioritat d’alguns col·lectius ètnics. Xenofòbia: hostilitat cap a persones d’altres llocs o països i que tenen una cultura, valors o tradicions diferents. Antisemitisme: odi, violència, menyspreu o animadversió contra la comunitat jueva. Diversitat
funcional
: acte contra una persona aprofitant-se de la seva discapacitat física, sensorial, psíquica o mental. Religió: tracte desfavorable per no practicar la creença religiosa majoritària de la societat o per no professar cap creença. Ideologia: fets en el que la víctima ho és per la seva ideologia o pertinença a un partit polític. Orientació, identitat sexual: comportament que atempta contra la dignitat, la integritat física o psíquica per raó del sexe, gènere, orientació sexual, identitat de gènere o identitat sexual sentida.

A Catalunya, la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, en la nostra missió de protegir la llibertat i la seguretat ciutadana, no podem quedar al marge de la lluita contra qualsevol tipus de discriminació, i la nostra actuació ha de contribuir a una societat plural on tinguin cabuda tot tipus d’idees, creences i opinions, i perseguir tots aquells atacs que posin en perill aquesta enriquidora pluralitat.

Contacteu amb la policia encara que no estigueu segurs si l’acte en què us heu vist o pugueu estar involucrat pot estar relacionat amb un delicte d’odi. Denunciar aquests delictes, permetrà i ajudarà a prevenir i evitar que aquests incidents puguin tornar a repetir-se.

Bústia confidencial per a dubtes o orientació:
mossos.delictes.odi@gencat.cat

Notícies relacionades

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

Sant Jordi i el dodo

Sant Jordi recupera el seu vigor reivindicatiu amb la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua

La moda es porta dins

"Res és més poderós que saber qui som i com volem ser percebuts", escriu la Belle Beth

Què és un arbre?

"Estigueu amb els peus ben plantats a terra i creixent cap al cel", escriu Vilalta
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí