20.3 C
Sant Gervasi
| Dimecres 18 de maig de 2022 |
Publicitat

Els delictes d’odi i discriminació

Publicitat

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

El mes passat van aparèixer dues notícies als mitjans de comunicació que ens han de fer reflexionar:

1- La Guàrdia Urbana ha denunciat per la via penal per un delicte d’odi un ‘youtuber’ de 19 anys que la setmana passada va donar galetes farcides de pasta de dents a un sense sostre, ho va gravar en vídeo i el va publicar a internet.

Publicitat

2- Alumnes d’una escola, d’entre 11 i 13 anys, insulten a una noia d’origen indi als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Li van dir, entre d’altres comentaris, “Putos negres de merda, mireu aquesta que hi ha aquí” o “Mireu aquesta índia, són tots fastigosos, els xinesos, moros, negres, indis… són de classe molt inferior a la nostra, els blancs som els millors”.

Aquestes dues notícies serveixen d’exemple per explicar que els delictes d’odi són infraccions penals on se selecciona la víctima, el lloc o l’objecte de la infracció per la seva pertinença —real o suposada— a un grup per raó de la seva raça, origen nacional o ètnic, l’idioma, la religió, discapacitat física o mental, l’orientació sexual o altres factors similars.

Publicitat

Quins són els àmbits?

Aporofòbia: rebuig, odi, hostilitat i repugnància cap a les persones pobres, desemparades, o que no tenen recursos. Racisme: afirmar la inferioritat o la superioritat d’alguns col·lectius ètnics. Xenofòbia: hostilitat cap a persones d’altres llocs o països i que tenen una cultura, valors o tradicions diferents. Antisemitisme: odi, violència, menyspreu o animadversió contra la comunitat jueva. Diversitat
funcional
: acte contra una persona aprofitant-se de la seva discapacitat física, sensorial, psíquica o mental. Religió: tracte desfavorable per no practicar la creença religiosa majoritària de la societat o per no professar cap creença. Ideologia: fets en el que la víctima ho és per la seva ideologia o pertinença a un partit polític. Orientació, identitat sexual: comportament que atempta contra la dignitat, la integritat física o psíquica per raó del sexe, gènere, orientació sexual, identitat de gènere o identitat sexual sentida.

A Catalunya, la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, en la nostra missió de protegir la llibertat i la seguretat ciutadana, no podem quedar al marge de la lluita contra qualsevol tipus de discriminació, i la nostra actuació ha de contribuir a una societat plural on tinguin cabuda tot tipus d’idees, creences i opinions, i perseguir tots aquells atacs que posin en perill aquesta enriquidora pluralitat.

Contacteu amb la policia encara que no estigueu segurs si l’acte en què us heu vist o pugueu estar involucrat pot estar relacionat amb un delicte d’odi. Denunciar aquests delictes, permetrà i ajudarà a prevenir i evitar que aquests incidents puguin tornar a repetir-se.

Bústia confidencial per a dubtes o orientació:
[email protected]

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.