Infants
Anna Vilarrasa
Fent una volta per la majoria de supermercats podem trobar, cada vegada més sovint, aliments especials per a infants. Primer van ser els iogurts i les llets de continuació; més endavant s’hi van afegir galetes, brics de fruita o cacaus solubles. I finalment, l’últim que s’ha incoporat al grup és l’oli d’oliva.
Analitzem quines són les seves característiques i si els infants els necessiten. Tot i tractar-se d’aliments molt diferents, tots es presenten com a productes adaptats per als nens. Per tant, com una alternativa millor que l’aliment original. Generalment, això és gràcies a l’enriquiment en vitamines, minerals i omega 3. Aquest enriquiment permet als fabricants imprimir a les etiquetes al·legacions de salut relacionades amb el desenvolupament cognitiu, el creixement o el sistema immunitari dels més petits.
Vist això, la pregunta que en ve ràpidament al cap és si les necessitats nutricionals dels nens petits justifiquen que hi hagi aquests aliments especials. Durant els 6 primers mesos de vida, la llet materna o la d’inici és la font d’energia i nutrients principal. Cap als 6 mesos, es comencen a introduir els aliments, el que es coneix com a complementació alimentària.
És una etapa en què l’aliment principal dels nens segueix sent la llet materna o d’inici, però ja es van introduint també la fruita, la verdura, els cereals, etc… L’objectiu és que els nens es familiaritzin amb els aliments que acabaran formant part de la seva dieta.
No necessiten “suplements” de vitamines ni de minerals
I partir de l’any, l’alimentació infantil s’ha de basar en cereals, verdura, fruita, llegum, ous, peix, carn, fruita seca i oli d’oliva. Això no impedeix de continuar amb l’alletament, si es vol. En el cas que els nens mengin una varietat d’aliments que proporcionin prou energia, les necessitats de vitamines i d’àcids grassos essencials ja estarà coberta. Per tant, no necessiten “suplements” de vitamines ni de minerals, encara que es podria pensar que les alternatives esmentades són més saludables.
Però, si comparem els ingredients i la composició nutricional dels originals i dels infantils, ens emportarem una sorpresa: quasi sempre els segons tenen un perfil nutricional pitjor, o bé no és més saludable. A més la majoria de vegades trobem que entre els ingredients hi ha sucres afegits, un excés de sal o aromes.
Per tant, els infants poden menjar els mateixos aliments que la resta de la família. Els serveixen els mateixos iogurts, llet i oli d’oliva que als adults. I si mengen galetes i cacaus solubles, també poden ser els mateixos que els de la resta de la família. Això sí, cal tenir cura de proporcionar-los amb una textura adequada, en racions adaptades a la seva gana i no oferir aliments amb els quals els nens petits es podrien ennuegar fàcilment. I hem de seguir sempre els consells d’experts en alimentació infantil.
Anna Vilarrasa Nubiola, Dietista. www.annavilarrasa.com