Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

Encarna García. Llegums cuits i menjars Sumarroca

Publicat el 29.8.2017 9:30

Gent de mercat

Josep Xurigué (@josepxurigue)

Llegums Cuits Sumarroca els clients i veïns del barri s’hi acosten constantment. Sabem que hi trobem els llegums, els fruits secs i els menjars cuinats de tota la vida. Els cigrons, els reis de la botiga; els fesolets, les mongetes del ganxet i les llenties amb el sabor de quan érem infants. Pere Sumarroca va començar el negoci al Mercat de Sarrià el 1981. Des de 2006, van posar botiga a Sarrià i des de 2011, amb l’Encarna García podem gaudir dels llegums cuits al mercat de Sant Gervasi; i dels macarrons, dels espinacs a la catalana i de magnífics menjars tradicionals i casolans que ens cuiden.
Encarna García, a la seva parada. A la fotografia destacada, alguns dels plats cuinats.
Fotografies del Mercat de Sant Gervasi

Pere Sumarroca i Encarna García van començar al Mercat de Sarrià. Ningú li ha d’ensenyar el secret dels llegums, del menjar cuinat i dels fruits secs.

Publicitat

Fa 36 anys que s’hi dedica. Coneix les propietats nutricionals dels llegums, els trucs de com combinar-los. I tot el camí des de la selecció de les mongetes petites i els fesols a Santa Pau, fins a l’elaboració i el transport diari en furgoneta isotèrmica al mercat.

Publicitat

Com valores el servei que realitzeu al veïnat del barri? 

Contribuïm a la bona alimentació i al plaer de menjar bé. Tenim molts clients fidels des de fa anys. Cadascú amb els seus gustos. Uns volen el llegum amb l’aigua amb què els cuinem, altres porten els seus propis pots. Utilitzem aigua de qualitat i això, a banda de la qualitat del gra, es nota en el sabor. Tots els nostres productes són de primera qualitat. Un fet que ajuda a menjar de gust, i a cuidar dels nostres clients i de les seves famílies.

Què diferencia la vostra parada? 

Tenim una manera de despatxar atenta. Poques vegades hi ha cues. Això sí, la qualitat i el bon sabor fa que a vegades se’ns acabi el producte. Nosaltres cuinem cada , i tot el que cuinem s’acaba cada dia. Cuinem de manera natural, amb salses casolanes, amb la sal justa.

Cada dia comencem de zero. El nostre menjar és molt fresc. Si preguntes als nostres clients, diuen que són boníssims. (Mentre faig l’entrevista dono fe que és un degoteig constant el trànsit de clients que arriben i s’enduen els llegums i menjars cuinats: va bé saber que es poden fer comandes al telèfon 93 254.79.72).

Parlem dels llegums, Encarna. 

L’any 2016 va ser l’Any Internacional dels Llegums. Tenen moltes propietats i cada vegada més reconegudes. La gent en els darrers anys volem menjar més sa. Es fan més amanides. Hi ha també més persones veganes. I volem solucions naturals, casolanes i sense additius.

Si barreges l’arròs amb les llenties facilites l’absorció del ferro, per exemple. A banda, la pell dels llegums du molta fibra. També els llegums són rics en flavonoides. Nosaltres, seleccionem el gra i tenim els mateixos proveïdors de llegums, sempre del país, des que vam començar el 1981.

Parlem d’alguns dels vostres menjars preparats i dels fruits secs? 

Mira fem plats casolans amb matèries de primera qualitat. Els dilluns, i a vegades els dimecres, fem bacallà a la llauna, amb morro de bacallà. La gent ho sap i s’acaba el mateix dia. Fem també uns macarrons boníssims amb ceba i tomàquet. I una ‘ensaladilla russa’ natural, amb verdura tallada per nosaltres, no és congelada. Les croquetes i les mandonguilles les fem també nosaltres. L’altre dia una àvia em deia que va canviar els macarrons al seu nét i, ja no se’ls va menjar tant bé. Les mongetes del ganxet les fem dimarts i divendres, és fina i boníssima, la gent ho sap.

En fruits secs, tenim prunes, ametlles, avellanes, nous i orellanes de préssec i d’albercoc. Les ametlles, les tenim també tallades en trossos llargs per preparar pastissos. Venem producte d’aquí, del país, bo. Els pinyons, que ens el demanen molt per Tots Sants, són del país i molt bons. També per Nadal, per fer els millors rostits, ens vénen a buscar les prunes, els pinyons i els dàtils: tot d’aquí, no és italià ni francès.

Els fruits secs tenen també moltes propietats. Les avellanes ajuden al cervell i en la lluita contra les malalties degeneratives; i sabem que les nous baixen el colesterol dolent i pugen el bo, per exemple.

Com veus l’evolució del mercat i dels hàbits d’alimentació? 

La gent cuina menys però vol menjar millor i cuidar-se. Volem també menjar casolà i hi ha més persones veganes. Es fan moltes més amanides amb llegums, ara a l’estiu també amb tomàquet, ou, tonyina, etc. A més, s’han posat de moda plats com l’hummus, que és boníssim, o les cremes de llegums amb diferents barreges.

Al mercat, cada venedor tenim coneixement dels nostres productes. Això ens permet informar i aconsellar de la millor manera possible davant el perfil de cada client. Això no passa en d’altres tipus d’establiments comercials.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.