Dilluns 06, maig 2024
17.2 C
Sant Gervasi
17.1 C
Sarrià
Publicitat

ERC reivindica el feminisme i la sororitat com a resposta a la repressió

L'endemà del 8M i el dia de la dimissió d'Alfred Bosch per la polèmica d'assetjament sexual al seu departament, Esquerra reuneix cinc dones en un acte a Vil·la Urània

Publicat el 11.3.2020 12:04

Política

Carme Rocamora

Pocs minuts després de la dimissió del conseller d’Exteriors Alfred Bosch per la polèmica d’assetjament sexual del seu excap de gabinet, tal com va avançar l’Ara, les dones d’Esquerra Republicana s’unien per parlar de feminismes, sororitat i de com afecta la repressió a les encausades i preses.

Publicitat

Va ser en un acte celebrat en una sala de Vil·la Urània plena -davant més d’una cinquantena d’assistents- que ERC va programar per l’endemà del Dia de la Dona sota el títol ‘Dones i repressió: preses polítiques, exiliades i encausades’, amb cinc dones com a ponents.

Publicitat

La primera en prendre la paraula va ser regidora dels republicans a l’Ajuntament Elisenda Alamany, que va criticar que les institucions estiguin pensades i dissenyades per homes i va defensar que “no n’hi ha prou en ser més dones al parlament”, sinó que cal que siguin protagonistes.

Elisenda Alamany, al centre, en la seva intervenció © Sergi Alemany

Alamany, que va reivindicar la generació de dones del 36 reclamant recuperar-ne la memòria històrica, va demanar no ser etiquetada com algú que representa el gènere femení dins la política. “Als homes no se’ls demana que representin el seu gènere”, va defensar.

En el mateix camp de la política institucional, la diputada al Congrés Pilar Vallugera va voler destacar que en les dones tenen “decisió i responsabilitat” però que malauradament moltes vegades implementen decisions que no han estat preses per elles.

Intervenint Pilar Vallugera, a la dreta de la imatge © Sergi Alemany

A més, Vallugera va recordar que les dues dones que hi ha preses pel procés (Dolors Bassa i Carme Forcadell) han estat invisibilitzades en contraposició amb els homes, i de Forcadell va dir que és qui va traslladar la llavor del feminisme “que és la llibertat” al Parlament. “Llibertat de ser qui ets, de donar lloc a totes les mirades i opinions”, això va fer Carme Forcadell.

Escampar la tinta lila de Carme Forcadell

La directora general d’Igualtat de la Generalitat Mireia Mata va parlar de l’origen del bolígraf lila de Carme Forcadell -que s’ha convertit en tot un icona-, fruit d’una visita el novembre del 2018 a la presó i de les “ganes de fer coses” de la diputada d’Esquerra al Parlament, Gemma Espigares.

Mireia Mata mostrant el bolígraf lila de Carme Forcadell, símbol del feminisme © Sergi Alemany

“La tinta lila cus amb fil de sororitat, cus els cors” va apuntar Mata, que destaca que el bolígraf lila representa compromís, generositat i un tribut a lexpresidenta del Parlament, a qui també va definir com la dona que va portar el feminisme a la cambra catalana. “Cal escampar la taca del boli de tinta lila”, va concloure Mata.

Al seu torn, la vicesecretària de Drets, Llibertats i Lluita antirepressiva d’Esquerra Republicana Marta Vilaret va reclamar que es visibilitzi molt més la tasca de les dones i, en especial, la de les dones empresonades i exiliades. “No les recordem només com a dones, sinó com a polítiques i referents que han de ser pel futur”, va dir Vilaret.

Intervenció de Marta Vilaret © Sergi Alemany

Finalment, la consellera de Justíca Ester Capella va reclamar que “la paraula d’una dona valgui el mateix que la d’un home”, en relació a les denúncies per assetjament sexual presentades per dones. Sobre el món penitenciari, va destacar que les dones preses pateixen el doble que els homes, entre altres perquè “deixen desemparades” persones que depenen d’elles. “A un home sempre l’espera una dona” va dir Capella.

Ester Capella, al centre de la imatge, clausurant els discursos © Sergi Alemany

La consellera republicana va tancar l’acte agraïnt “l’exercici de sororitat” (cinc dones parlant de dones) i amb el missatge de fer “tot el possible” perquè la veu de preses i exiliades traspassi els murs de les presons i l’exili.

Poetesses catalanes i més dones protagonistes

En l’acte la productora de cinema Isona Passola va posar veu a unes paraules des de la presó de Carme Forcadell i Dolors Bassa, reivindicant més atenció per a les dones preses.

Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català © Sergi Alemany

També la portaveu del Jovent Republicà a Barcelona Maria Lecha va recitar el poema ‘Parlen les dones’ de Montserrat Abelló.

Maria Lecha és la portaveu del Jovent Republicà a Barcelona © Sergi Alemany

Per últim, van participar en l’acte -presentat amb traça i ganes per la secretària de la dona d’Esquerra Sarrià-Sant Gervasi Núria Satorra– l’exconsellera Meritxell Serret i la diputada al Congrés Montse Bassa, totes dues a través de missatges de vídeo gravats.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.