Divendres 21, juny 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

Es presenta la propera rehabilitació del Turó Parc

Publicat el 18.5.2017 16:00

Noticies del barri

Juanjo Compairé

El dimecres 10 de maig s’ha presentat el projecte de rehabilitació del Turó Parc. El projecte ja s’havia exposat en una assemblea de veïnes i veïns fa uns mesos, a la sala d’actes de l’Institut Menéndez y Pelayo, on les opinions expressades van ser totes favorables, amb matisos. Però ara, quan s’acosta el moment del començament de les obres, la presentació es fa sobre el terreny.

Publicitat
Francesc Ximeno, Daneil Mòdol, Joan Manel del Llano i una veïna. A la imatge destacada, la roda de premsa. Fotografies de Juanjo Compairé

Ve el regidor del districte, Daniel Mòdol (que, a més, és regidor d’arquitectura, paisatge i patrimoni). També el Comissionat d’Ecologia, Francesc Ximeno i el conseller Joan Manel del Llano. La comitiva d’autoritats és esperada i rebuda per un grup de propietàries de gossos, a més d’un núvol de periodistes i de veïns. La convocatòria de l’acte s’ha fet un dia abans, però l’expectació, malgrat l’hora (les 10 del matí) es fa sentir.

Publicitat

Se’ns reparteix un document amb alguns detalls del projecte de rehabilitació, que es presenta com un projecte integral i que permetrà recuperar gran part del projecte original de Nicolau M. Rubió i Tudurí. Les reformes inclouen la rehabilitació de l’estany, la recuperació dels camins, la renovació del verd, la reposició de l’arbrat perdut, les millores del reg, a més de millores dels espais de jocs infantils, del mobiliari i la senyalització. Una de les demandes veïnals més sentides, la recuperació del teatret de titelles, també hi és inclosa.

La prohibició als gossos

Gossos lliures al que havia sigut el prat del parc. Fotografia de Juanjo Compairé

Tanmateix, el punt més conflictiu i que de seguida sorgeix als comentaris i preguntes adreçades a les autoritats —la prevista prohibició d’entrada als gossos a partir del moment de l’inici de les obres— el document oficial ni l’esmenta. Daniel Mòdol, però, ho especifica clarament: no es permetrà l’entrada als gossos ni que aquests vagin lligats. És una mesura del tot excepcional, que no hem vist en cap altre parc de la ciutat (llevat dels patrimonials: Montjuïc, el Laberint, Cervantes, etc.). Mòdol i Ximeno la justifiquen per la necessitat de consolidar les millores fetes i impedir que es facin malbé, com ha passat altres cops. I quan les obres acabin? “Ja es veurà” és la resposta del regidor.

Està prevista la construcció
d’un àrea per a gossos a una cantonada
del proper parc de Piscines i Esports

L’àrea per a gossos del parc de Piscines i Esports és una de les deu àrees d’aquest tipus que el Consistori està creant a tota la ciutat, que arribaran a les 16 més endavant. Però mentre aquest espai no estigui disponible, els propietaris només disposaran d’un reduït “pipican” en les rodalies del Turó. Un espai del tot insuficient i, si escoltem les veus dels propietaris, insalubre.

No és, per tant, estrany que el grup d’autoritats hagi estat gairebé tota l’estona voltat de gent amb mascotes. Gent que reclamava més informació, que no estava d’acord amb la prohibició ni tampoc amb l’obligació de traslladar-se a l’altre parc. Alguns argumentaven: si es tracta de crear espais específics per a gossos, més grans que els actuals, perquè no fer-ne un dintre del propi Turó Parc? Els gossos presents també semblaven voler deixar anar la seva protesta, bordant contínuament. Molts d’ells corrien lliurement al voltant de la comitiva municipal, en una clara vulneració de les ordenances. L’acte tenia lloc a la “pradera” on hi ha l’escultura de la Ben Plantada. Una pradera on la gespa ha pràcticament desaparegut a conseqüència de la gent i animals que la trepitgen i/o del mal manteniment.

L’entrada al Turó Parc a les 10 hores en punt, esperant al regidor Mòdol. Fotografia de Juanjo Compairé

A les converses s’ha parlat sobretot de civisme, de la necessitat d’ordenar els usos atenent totes les veus d’usuaris d’un parc clarament sobreutilitzat. De la necessitat d’una entesa. També del desig de recuperar un parc en gran part malmès no tan sols per alguns propietaris de gossos sinó per altres problemes que els veïns apunten i que el president de l’associació de veïns i comerciants del Turó, Bartolomé Criado, recull: els “botellons”, les acampades nocturnes de sensesostre, la brutícia deixada per la gent que fa servir el parc per dinar de carmanyola, etc.

Caldrà, sens dubte, una feina d’educació cívica si volem recuperar l’esplendor del parc. Un parc que combini la salvaguarda del seu valor patrimonial amb el gaudi compartit dels seus veïns.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.