Publicitat

Escola Decroly: quan una sorpresa guia l’aprenentatge

"Els infants s’asseuen en rotllana i descobreixen què amaguen alguns dels paquets que han portat ells mateixos a l’escola"

spot_img

Publicat el 28.2.2022 6:30

Educació

Escola Decroly

A la classe de P5 de l’Escola Decroly, com a mínim un dia a la setmana, els infants s’asseuen en rotllana i descobreixen què amaguen alguns dels paquets que han portat ells mateixos a l’escola. De què fa olor? Pesa? Quants n’hi ha? És gros? És rugós? Són algunes de les preguntes que els més menuts posen sobre la taula quan fan ‘sorpreses’ i volen esbrinar què els ha volgut compartir algun dels seus companys. L’activitat és una peça clau a l’etapa d’Educació Infantil, però també es fa a Primària. És la base del mètode Decroly, que incorpora el científic com a mecanisme per a l’aprenentatge dels infants.

Publicitat

Un paquet embolicat desencadena tot un joc de descoberta en els més petits

Així ho explica la cap d’estudis de l’Escola Decroly, Berta Puente. Les ‘sorpreses’ són elements que els infants porten a la classe per compartir amb els companys i iniciar un joc de descoberta i aprenentatge “immens”. Qualsevol cosa pot ser una sorpresa, des d’una patata, una pinya, un os de vaca, taps de suro o una caixa de botons. L’únic requisit és que estigui embolicat: són els companys qui, amb preguntes, respostes i investigació, acaben sabent què hi ha dins el paquet. I com ho fan? Doncs el toquen, oloren, exploren i xafardegen el misteriós paquet. També fan preguntes al qui ho ha portat i, de mica en mica, troben la solució. Quan ja s’ha destapat aquest element, sigui quin sigui, desencadena per si sol activitats i aprenentatges nous.

Publicitat

Puente destaca que les sorpreses generen interès als infants per compartir alguna cosa però també, en presentar-se com un joc, facilita “l’atenció i la motivació” de tot el grup en estar encuriosits en saber què desperta interès als altres. Per una estona, un dels infants és protagonista, però fins i tot als més vergonyosos l’activitat els és profitosa: es poden posar al centre a través d’un element que han portat a l’escola per iniciativa pròpia. Puente també veu avantatges al que es podria considerar un inconvenient. Quan un paquet no es pot observar el mateix dia, els infants aprenen a gestionar l’espera, o fins i tot la frustració quan un element es trenca o es fa malbé abans d’obrir-lo.

És una activitat de “descoberta sensorial”, recalca Puente, per la qual cosa reforça les “sinapsis neuronals”. Alhora, satisfà les necessitats més innates de tocar, olorar, explorar, sentir, comparar per entendre de cada nen i nena. Fer preguntes, formular hipòtesis, treballar comparacions o deduccions són alguns dels passos que segueixen els infants i que, pel que fa al llenguatge, els afavoreix l’adquisició de vocabulari i el desenvolupament general del llenguatge oral. Alhora, detalla Puente, també potencia l’aprenentatge d’hàbits propis de la conversa com poden ser l’atenció, l’escolta, el respecte als torns de paraula, el debat…

L’observació directa és primordial perquè l’alumne desenvolupi esperit científic

Amb l’element sobre la taula, la feina no s’acaba. Des de l’Escola Decroly defensen que l’observació directa és l’exercici “primordial” per desplegar en l’alumne l’esperit científic i satisfer la seva necessitat innata de voler conèixer i saber més. Un sol element, en aquest cas, permet desencadenar un seguit d’activitats de diferent tipus generant el que s’anomena “aprenentatge globalitzat”. D’aquí n’aniran sortint conceptes i s’aniran relacionant amb altres ‘sorpreses’ per anar-los assimilant.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

‘El menjar ens dona vida’: una proposta de l’escola Decroly

La classe de Fèrriere, de 2n de Primària, enceta un projecte per lluitar contra el malbaratament alimentari

La música, peça clau a l’escola Decroly

Qui no ha deixat lliscar els dits per sobre d'un instrument musical alguna vegada?

Com ajudar els fills a estudiar millor pels exàmens finals?

Estudiar i aprendre una estona cada dia és clau, segons la orientadora Laia Santanach

L’Escola Decroly reinventa les portes obertes amb ‘Tastets d’escola’

Són sessions en horari de tarda, per a grups de màxim sis persones que podran participar d'una primera presentació del projecte educatiu
spot_img

El veïnat del Tibidabo fa un pas més per a la recuperació del Tramvia Blau: “Tenim gairebé 3.000 firmes”

L'Associació de Veïns de l'Avinguda Tibidabo critica la falta de transparència política i reclama que torni l'emblemàtic vincle i consolidar l'avinguda com un espai "funcional, cuidat i autèntic"

El teixit social i cultural de Sarrià es mobilitza per Can Raventós

Amb una cercavila festiva, el veïnat insisteix a l'Ajuntament que ha d'aconseguir la permuta total perquè la finca esdevingui un refugi climàtic i casa de cultura popular

L’AV Bonanova celebra el 50è aniversari amb un concert

L'Orquestra Simfònica Vozes amenitzarà la celebració de la plataforma veïnal, que enguany també serà reconeguda amb la Medalla d'Honor de Barcelona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]