Divendres 19, abril 2024
15.8 C
Sant Gervasi
15.6 C
Sarrià
Publicitat

Eva Ceano-Vivas: “No importa qui hi hagi a Sant Jaume. Les inversions aquí són mínimes”

La presidenta de l'Associació de Veïns de Sarrià fa balanç del primer mandat de la seva junta en una entrevista amb 'El Jardí'

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Gent del Barri

Carme Rocamora @CarmeCRS

Podríem dir que l’Eva Ceano-Vivas, presidenta de l’Associació de Veïns de Sarrià, és una d’aquelles persones que no s’implica en batalles on la feina està encarrilada, sinó que més aviat el seu paper és d’iniciar, impulsar i canviar projectes. Així, va començar la seva etapa associativa quan el seu fill va entrar a una escola de l’Eixample on no hi havia AMPA. Amb altres persones la va crear i va liderar grans reivindicacions com la necessitat d’un nou edifici per al centre. Quan el fill de l’Eva va passar a l’Institut Menéndez i Pelayo, ella també va entrar en l’AMPA. Després d’una etapa per l’Eixample tornava a Sarrià, el barri dels seus pares, avis i rebesavis. La seva germana la va animar a participar de l’Associació de Veïns de Sarrià, on hi havia una junta de persones de fora del barri “barallades amb les entitats i que no feien res”.

Publicitat

L’AV era una “entitat barallada amb les entitats” i ara és una de les associacions de veïns on més participació hi ha del districte…
És així. Un grup de persones vam demanar ajuda a totes les entitats del barri per crear un nou moviment i va néixer la primera assemblea, on no s’hi cabia de la gent que érem! El president que hi havia a l’AV va dimitir, i així va ser com vam formar una junta des de zero, escollida en les primeres eleccions de la història de l’associació. Ara som deu persones a la junta i haurem de fer eleccions de nou a finals d’any, amb el repte d’innovar, amb gent que marxarà i d’altra nova que caldrà incorporar.

Publicitat

Quin balanç fas d’aquest mandat?
El més important que ens havíem marcat a la junta era prendre les decisions de manera consensuada, i tret d’algun petit tema més conflictiu com ha passat amb els debats de la independència, on hi havia divergència d’opinions, crec que ho hem aconseguit. Tot i que sempre hi ha diferències, com per exemple amb l’okupació d’espais…

“Fins que tots els membres de la junta no estem convençuts, no actuem”

I com us en sortiu d’aquestes diferències?
Fins que tots els membres de la junta no estem convençuts, no actuem. Alguna votació respecte a un posicionament o acció ha tirat endavant amb abstencions, però mai amb vots en contra.

Eva Ceano-Vivas en un moment de l’entrevista amb Carme Rocamora ©Sergi Alemany

Quines victòries heu aconseguit?
Blindar el parc de l’Oreneta com a zona verda ha estat una gran victòria. També crec que hem transformat el Consell de Barri, un òrgan on ara el Govern fa el retorn a les qüestions del veïnat i que és molt més dinàmic. També vam aconseguir no iniciar un tercer procés participatiu de la reforma del carrer Major de Sarrià, perquè si no, no hauríem avançat.

I derrotes?
La construcció de la Biblioteca en aquest mandat ha estat el tema més frustrant. Hi havíem posat moltes esperances, hem estat lluitant molt…

En sabem alguna cosa?
Estem pendents d’una reunió amb Regidoria perquè ens expliquin què ha passat. Però entenem que es van equivocar en el pressupost, i que tenen molts menys ingressos dels que es pensaven.

Després de la Biblioteca, quina és la següent petició?
Hi ha empat entre la recuperació de Can Ponsic per a les colles de cultura i arreglar la Via Augusta, que és una autopista que divideix el barri. En època de Xavier Trias es va començar a fer un estudi de cobertura, i després ens van dir que era molt car, però és clar… Hi ha coses que són molt cares en un barri i en altres no.

“Portem des de la democràcia escoltant que no s’inverteix en aquest barri perquè d’altres ho necessiten més”

No s’inverteix en aquest barriperquè d’altres ho necessiten més?
Portem des de la democràcia escoltant això! Dic jo que alguna vegada ens haurà de tocar a nosaltres… Ara mateix em sembla que som l’únic barri, juntament amb Galvany, que no tenim una biblioteca. Hi ha coses que ens fan sentir que nosaltres no som prou importants, i com que som pacífics, no ens fan cas.

Alguns diuen que és cosa de l’actual Govern.
No importa qui hi hagi a Sant Jaume perquè en tots els mandats les inversions en aquest districte són mínimes. L’única cosa que hem aconseguit és que es facin uns túnels de Vallvidrera i una Via Augusta que talla el districte.

Cartell a l’interior del local de l’AV de Sarrià ©Sergi Alemany

Es podrien coordinar les AV del districte per reivindicar plegats temes com la biblioteca a Sarrià o Galvany?
Encara no és oficial però estem intentant coordinar-nos amb altres associacions de veïns perquè un dels problemes que tenim en aquest districte és la dispersió. Cadascú ha anat pel seu compte, ens coneixem poc i cal posar més coses en comú.

“Ens ha sobtat la passivitat del Govern per investigar responsabilitats sobre la crema de l’Ateneu”

Com és la relació de l’AV amb el Govern del Districte?
Sempre hi ha algú de la junta present en els òrgans de participació, però el nostre problema ha estat el canvi constant de regidors. Hem hagut de començar de nou tres vegades, i ells mateixos també i així han acabat deixant temes de banda. Per exemple, ens ha sobtat la passivitat del Govern per investigar responsabilitats sobre la crema de l’Ateneu. Estigués okupat o no, és un edifici municipal que ha rebut un atac feixista.

Com a AV us posicioneu en contra dels grups d’extrema dreta?
A la junta cadascú vota a qui troba convenient però estem d’acord en el fet que no es pot permetre la tensió i agressivitat que provoquen. Crec que s’han de denunciar obertament tot aquest tipus d’agressions.

I com caracteritzaries la vostra relació amb l’oposició?
Tenim contacte sobretot amb Ciutadans, el Grup Municipal Demòcrata i també amb Esquerra Republicana, i ens hem reunit amb tots els partits, excepte el PP. Qui no té un bon tracte amb l’oposició és el Govern, que no practica el diàleg amb els altres grups. Van als plens amb mesures que no han explicat prèviament a l’oposició, i com que no tenen majoria, les hi acaben tombant. Haurien de fer més reunions i pactar més i potser caldria un mínim de consellers del govern municipal en un districte, per poder governar-lo…

Eva Ceano-Vivas a la seu de l’AV de Sarrià ©Sergi Alemany

Parlem de mobilitat…
Un dels avantatges de la xarxa ortogonal d’autobusos ha estat la implementació de línies que comuniquen el centre amb Sarrià, però l’aturada de les obres de la línia 9 ens ha fet molt mal, perquè aquí hi ha escoles privades i concertades que reben gent de fora de la ciutat i seria una bona eina per poder arribar. Moltes famílies prefereixen venir en cotxe No entenc la reticència dels pares de no venir amb transport públic. No se n’adonen que estan contaminant l’aire que respiraran els seus fills?

“Volem jugar la carta que els alumnes considerin que és més modern anar a l’escola amb transport públic”

Quina alternativa els proposes?
Treballar-ho des de les aules, explicant les maneres d’arribar amb transport públic i els seus avantatges. Hi ha molts trajectes que duren la meitat en transport públic que si vas amb el teu vehicle privat! També volem jugar la carta que els alumnes considerin que és més modern anar a l’escola amb transport públic.

El Govern ha intentat treure cotxes però s’ha trobat amb moltes resistències.
És un tema de conscienciació. Aquest Govern ha posat les bases per començar a treballar. És el primer mandat que aposta fermament per disminuir la presència de cotxes a Barcelona. Però això ara podrà trigar 20 anys, no es pot fer en un sol mandat, cal treballar-ho a poc a poc.

“Hi ha una assignatura pendent amb aquell 20% de persones que no vol reciclar per falta de consciència”

Parlem de reciclatge, del “porta a porta”…
Estem molt contents perquè un any després ha augmentat molt el reciclatge, tot i que encara hi ha una assignatura pendent amb aquell 20% de persones que no vol reciclar per falta de consciència.

Anem acabant. Et veurem com a presidenta un mandat més?
Estic molt contenta d’haver estat pre- sidenta de l’AV. Crec que l’hem canviat molt, que hem format un equip molt maco i vull continuar. Tinc ganes de presentar-me al següent mandat però ja veurem què passa, la gent decidirà.

Per què algú hauria de venir a l’Associació?
Si una persona viu al barri i el viu, gaudirà més si s’implica en les iniciatives que fem, que són molt maques, i no hi ha res millor que dedicar temps a fer del barri un lloc millor.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí