16 C
Sant Gervasi
| Dilluns 23 de novembre de 2020 |

Francesc Olivé, Peix de Platja Olivé fundat el 1948

Gent de mercat

Josep Xurigué (@josepxurigue)

Peix de Platja Olivé és una de les parades més arrelades del mercat.
En Francesc és ja la 3a generació familiar de peixaters: el seu pare i el seu avi havien regentat les seves peixateries a Gràcia i a les Corts. La parada al mercat la va inaugurar el 1990. Hi podem trobar el millor peix de platja, i moltes altres especialitats, de la millor qualitat. En Francesc i el seu equip, tenen vocació de servei i emprenedora. La parada del mercat és el cor d’una xarxa de 8 botigues sobretot al barri, totes amb el segell del peix de platja i temporada.

En Francesc de ben jove va aprendre l’ofici de peixater amb el seu pare i el seu germà Manel. Va estudiar a la Facultat de Dret i un dia, baixant en moto pel carrer de Balmes, es va aturar al mercat de Sant Gervasi i hi va veure una parada buida. En poques hores, després de parlar-ho amb la família, va decidir obrir-hi la peixateria. D’això ja fa 30 anys. Amb 20 anys es va convertir en el concessionari més jove!

Fotografies del Mercat de Sant Gervasi

En Francesc de ben jove va aprendre l’ofici de peixater amb el seu pare i el seu germà Manel. Va estudiar a la Facultat de Dret i un dia, baixant en moto pel carrer de Balmes, es va aturar al mercat de Sant Gervasi i hi va veure una parada buida. En poques hores, després de parlar-ho amb la família, va decidir obrir-hi la peixateria. D’això ja fa 30 anys. Amb 20 anys es va convertir en el concessionari més jove!

Com va ser l’inici de Peix de Platja Olivé al mercat de Sant Gervasi?

De seguida vam connectar amb el veïnat. Un veïnat que volia i vol un peix excel·lent. Vaig portar i porto el peix de la Llotja d’Arenys de Mar. Pescat en aigües gironines, més fredes i iodades. Aleshores les famílies eren més nombroses i es feien més àpats a casa. En tot cas, després de 5 anys vaig obrir una altra botiga al carrer de Balmes 435, i amb els anys fins a 8 peixateries més: a l’Av. República Argentina, 37; Mandri, 17; Sant Gervasi de Cassoles, 117; i vaig llogar espais per obrir botigues de peix de platja a 3 supermercats Jespac a Muntaner 187, a Moragas 10-22 i a Av Paral·lel 106-108.

Què et sembla que diferencia la vostra parada? 

Oferim un tracte personal, des de la seriositat però a la vegada proper. És el que vol la nostra clientela. Ens agrada orientar i aconsellar quin és el peix millor i sobre la preparació. També aconsellem receptes. La complicitat és important. Som un equip, amb l’Alina i la Jaqueline, al que la clientela li té confiança, procuro que l’equip tingui poca rotació. I ens agrada la constància en un bon servei a diari.

Una de les nostres especialitats és el peix salvatge com l’escórpora, l’orada, els sards, els pagres, els corballs i els déntols, entre d’altres. Són peixos per preparar suquets excel·lents i també són exquisits per cuinar-los al forn.

La botiga de Balmes 435, l’Ostreria Clandestina, l’he destinat també a degustació i hi tenim el millor marisc. Tot tipus de marisc, marisc bullit i ostres que vénen directament de Galícia. Era una antiga peixateria del barri que vam reobrir. Tinc molt d’interès a recuperar el passat comercial de Sant Gervasi. Em sembla que el comerç va molt lligat a la identitat i al veïnat del barri. Hi faig vida, participo de les activitats que s’hi fan i molts dels meus veïns són també clients nostres.

Ha canviat molt els hàbits de compra i de servei? 

Hi ha hagut molts canvis socials en aquests 30 anys. Ara es menja menys a casa i les famílies tenen menys membres. Nosaltres filetegem el peix i l’oferim en suprema per fer més fàcil l’elaboració; abans es feia més a talls. El peix és un producte molt saludable i ara es cuina molt a la planxa. També oferim un servei a domicili gratuït i tenim quatre punts de repartiment en aquests telèfons: 93 212.06.46 (al mercat), 93.254.09.26 a Sant Gervasi de Cassoles,  93 417.62.82 a Mandri i 93 418.42.19 a Av. República Argentina.

Quines especialitats de peix ens recomanes? 

Mira ara al setembre podem gaudir de calamarsets molt bons i tendres, dels molls, del llucet i del llobarro, entre d’altres.

Quan és temporada tenim la millor gamba de Palamós, a banda de peix salvatge i de portar moltes especialitats de peix durant tot l’any, com t’he comentat. En tot cas, quan la clientela s’acosta al mercat o a les altres botigues, sempre ens agrada -des de la seriositat i la proximitat- aconsellar el millor peix i la millor manera de cuinar-lo.

Com veus el moment actual del mercat de Sant Gervasi? 

El mercat es troba en un moment de transició. Ara es produirà un canvi en l’operador de l’autoservei. Vindrà un operador nou amb un producte més ecològic i de proximitat. Penso que és el que la gent demana actualment. Serà un canvi positiu que millorarà l’oferta comercial del mercat com a servei al barri. Creiem que encaixarà molt bé amb el tarannà del mercat i de Sant Gervasi. Segur que serà un bon moment perquè més veïns i veïnes vinguin a redescobrir el mercat, amb les millores que ja estem fent.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.