Societat
El Jardí
- Mor Ricard Julià, tota una vida dedicada a l’associacionisme i la cultura
- Les xarxes s’omplen de missatges de condol per la mort de Ricard Julià Capdevila
El Centre i Teatre de Sarrià homenatjarà la trajectòria associativa del veí Ricard Julià Capdevila (1953-2023) amb un acte que se celebrarà el diumenge 12 de novembre, a les 17 h de la tarda, sota el subtítol ‘Un relat amb futur’ i que compta amb el suport de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Taula d’Entitats i la participació de la família.
Segons ha pogut saber El Jardí, en la trobada hi prendran part exmembres dels Lluïsos de Gràcia, del Consell Nacional de la Joventut i de la Direcció General de Joventut, així com del Centre de Sarrià, la Taula d’Entitats i la Federació d’Ateneus, entre d’altres. També hi participaran diversos cors de l’Orfeó Sarrianenc i altres seccions del centre com el grup de teatre on havia participat en Ricard. En acabar l’acte, hi haurà un pica-pica a peu dret a la terrassa del centre i un micròfon obert per a intervencions.
L’acte, que estarà conduït per l’escriptora veïna de Sarrià, vicepresidenta de l’Ateneu Barcelonès i germana de Ricard Julià, Maria Lluïsa Julià Capdevila, servirà per presentar el rebatejat Premi Jove Memorial Ricard Julià de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que adopta aquest nou nom en la seva 34a edició i en endavant.
Associacionisme de país i a la Vila de Sarrià
Ricard Julià va estar sempre vinculat a la vida associativa. Els seus inicis foren, en l’època franquista, a la Joventut Comunista de Catalunya. Fou secretari general de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi (MEiGSJ) de Catalunya, promotor de la Taula de Joves de Catalunya, i el primer president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.
També va ser membre del Patronat de l’Esperança, va estar lligat al moviment ateneístic català des dels Lluïsos de Gràcia, com a tresorer del Centre Parroquial de Sarrià i de la Federació d’Ateneus de Catalunya, i fou, sobretot, l’ànima de la reforma del Teatre de Sarrià, així com fundador i president de la Taula d’Entitats de Sarrià.
Afincat a Sarrià amb la seva dona, Montserrat Morera, i els seus tres fills (Francesc, Bruna i Bernat), plegats van fer-se càrrec del Centre de Sarrià l’any 2008, quan Morera va ser proclamada presidenta del Centre Parroquial, i Julià membre de la Junta. Aleshores el Centre passava per la necessitat de viure un nou impuls: calia fer obres al Teatre i actualitzar l’associació. Avui, el Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià és una associació viva i el Teatre de Sarrià, la principal infraestructura cultural del barri.
