Publicitat

Ibarretxe demana unitat a l’independentisme i “eixamplar la base social”

L’exlehendakari ha participat en un acte de l’Assemblea a Sarrià on ha titllat la sentència als líders independentistes de venjativa per part de l’estat

Política

Sergi Alemany

Juan José Ibarretxe, lehen­dakari pel Partit Nacio­nalista Basc entre el 1999 i el 2009, ha visitat Catalunya dos dies des­prés de conèixer­se la sentència del judici als líders independentistes de l’1 d’octubre. Al matí ha acompanyat el pre­sident de la Generalitat, Quim Torra, en una de les columnes de la Marxa per la Llibertat que sortia des de Girona, i a la tarda, tal com mar­cava la seva agenda, ha pujat dalt l’escenari del Teatre de Sarrià convidat per la secció local de l’ANC de Sarrià – Sant Gervasi.

Publicitat

Tot i que el planteja­ment inicial d’Ibarretxe era el de fer una conferència sota el títol ‘De l’ex­periència basca a la realitat catalana’, ha abandonat la idea per donar pas a les preguntes dels assistents.

Acte de l’Assemblea amb Juan José Ibarretxe al Teatre de Sarrià © Sergi Alemany

“Eixamplar la base”

Publicitat

Per Ibarretxe, la independència de Catalunya passa, en primer lloc, per “eixamplar la base social darrere de la reivindicació del dret a l’autode­terminació.” Segons l’exlehendakari basc, “amb un 70 % de gent a favor cap govern espanyol podrà resistir davant la Unió Europea i el món a un referèndum a Catalunya.”

Juan José Ibarretxe © Sergi Alemany

D’altra banda, Ibarretexe opina que “sense unitat política no hi haurà llibertat ni es votarà”, recordant els crits massius en anteriors manifes­tacions: ‘Votarem’ i ‘Llibertat.’ Per això, reclama a les forces sobiranis­tes que no estiguin fragmentades i exigeix que Catalunya aclareixi qui és el seu únic interlocutor. “No hi poden haver cinc portaveus alhora”, diu.

“És a les vostres mans”

Ibarretxe ha posat punt final a la seva intervenció animant la gent a “fer feina” i a sortir al carrer “amb el cap alt” per “convèncer almenys dues perso­nes cadascú” que cal un referèndum per decidir el futur de Catalunya. “Un país no es fa només amb manifesta­cions”, ha criticat.

Juan José Ibarretxe i Maga Gregori © Sergi Alemany

Fent una metàfora alpi­nista, Ibarretxe demana “tornar al camp base dei­xant les cordes fixes”, per mirar de fer el cim de la independència més enda­vant. “La independència de Catalunya i del País Basc no dependrà ni de Madrid ni de Brussel·les, sinó de la mateixa Cata­lunya i del País Basc”, ha conclòs.

“Una sentència venjativa”

Preguntat per la sentència als líders independentistes que van tirar enda­vant el referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya, Ibarretxe l’ha titllat de “venjativa i exemplaritzant per a tot el món, per part de l’Estat, també per als bascos.”

L’exlehendakari, que ara es descriu com humil professor uni­versitari, confia que aquest “atrope­llament de drets” sigui castigat algun dia pels tribunals europeus, i lloa la internacionalització del procés que s’està fent des de l’exili.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar