Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

La Tecla reivindica acabar amb l’iceberg de les violències masclistes

En el marc del 25N la Pira Feminista, Arran Cassoles i el Sindicat d'Habitatge han donat "eines per contextualitzar" les violències masclistes

Elena Bulet
Elena Bulet
Intento explicar històries de la millor manera possible. De vegades amb paraules, de vegades amb imatges, però sempre amb la voluntat ser fidel a allò que es vol transmetre. M'apassiona la cultura i la societat i tenir l'oportunitat de poder reflectir la seva realitat al districte.

Publicat el 25.11.2020 21:30

Societat

Elena Bulet (@elenabulet)

El casal popular la Tecla s’ha omplert aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, de jovent de Sarrià – Sant Gervasi que persegueix trencar amb les violències masclistes. Mentre s’explicaven com havien viscut el dia, s’anaven asseient a les cadires, butaques i sofàs de l’espai Charo Endrinal. El casal popular està decorat amb cartells de La Pira Feminista, un col·lectiu de dones feministes i anticapitalistes del barri de Cassoles: “No es toleraran agressions masclistes”. A poc a poc, les persones es disposaven a escoltar la xerrada ‘Destruïm l’iceberg’, per commemorar el dia internacional contra la violència masclista.

Publicitat

La xerrada estava organitzada per La Pira Feminista, amb les intervencions d’Arran Cassoles i del Sindicat d’Habitatge de Cassoles. A part de definir els àmbits on es donen les violències masclistes, també s’han donat eines per combatre-les.

Publicitat

“La violència masclista és pluridimensional i sistèmica”

La violència masclista afecta les nostres vides i els nostres cossos. A més, “és pluridimensional i sistèmica”, ha destacat Indigo, de La Pira. En una situació de pandèmia que ha agreujat les vulnerabilitats de les persones, les dones han patit encara més violències. Per exemple, durant el confinament han augmentat les trucades de denúncia i s’han vist obligades a compartir espai amb l’agressor.

La Pira també ha destacat que les violències masclistes afecten diversos àmbits. Per exemple, en l’àmbit familiar, que és on més produeixen els feminicidis (26 en els Països Catalans durant el 2020). Aquestes violències també afecten l’àmbit laboral, on les dones tenen un sou inferior al d’un home per la mateixa tasca; l’àmbit de l’habitatge, i el mediambiental, entre d’altres.

Cartells que reivindiquen que La Tecla no tolerarà agressions masclistes © Elena Bulet
Reivindicació de l’autodefensa i els mecanismes de feminització

Des d’Arran Cassoles s’ha volgut contextualitzar les eines que empra el feminisme i les lluites de classe al llarg de la història. “Com a organització política juvenil, hem agafat eines i no poden ser descontextualitzades. Cal posar en context d’on ve el feminisme, i la relació amb la lluita de classes”, ha explicat la Cesca.

Durant la intervenció, ha destacat la necessitat d’analitzar la realitat com a dones militants en una organització juvenil. A més, també s’han aportat eines per combatre les violències masclistes: “El treball per diades és útil, però també cal que s’estengui tot l’any. Generar mecanismes de feminització, espais autònoms de decisió, d’apoderament i de formació per dones també són maneres d’autodefensa i organització”.

Arran també ha assenyalat els presumptes abusos sexuals comesos pel professor de la Salle Bonanova, amb la voluntat que no quedin impunes.

La perspectiva de gènere en la lluita per l’habitatge

L’última intervenció de la xerrada ha estat la del Sindicat d’Habitatge de Cassoles, organització creada davant la urgència en l’habitatge en context de pandèmia. “Entenent habitatge com un dret, directament ens oposem a considerar l’habitatge com a negoci”, ressalta la Clara. També remarca la importància d’analitzar en quin barri estem i com s’ha d’afrontar aquesta lluita.

Des del Sindicat, s’ha reivindicat la figura d’aquest espai d’organització com a element per entendre i superar el patriarcat. La Laia ha explicat que “amb l’entrada de dones als sindicats d’habitatge s’està donant la volta a la descripció històrica i típica del sindicalisme molt focalitzada al treball remunerat”. Les dones passen a ser subjectes i protagonistes en l’espai públic, reformulant la lluita de classe.

Finalment, s’ha remarcat que des del sindicat es creen xarxes de suport i que “totes som una, hi ha una ampliació de totes les lluites. Quan es porta un cas, el cas és de tothom”, ha afegit la Laia.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.