Publicitat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

La busqueta comuna: característiques i curiositats

És un dels 83 ocells que nidifiquen a Barcelona i dels 233 que ho fan de forma regular a Catalunya i se'l pot veure a Collserola i Montjuïc

Publicat el 29.8.2026 5:30

Ciència i Natura

Enric Capdevila

La busqueta comuna (Hippolais polyglotta) és un ocell nidificant estival, comú arreu del territori, llevat de les zones de major altitud del Pirineu i zones forestals massa denses. Hiverna a l’Àfrica subsahariana.

És un ocell típic d’ambients mediterranis secs i semioberts amb notable presència d’arbusts, com bardisses, brolles o marges de boscos. A Barcelona es troba a les zones obertes de solana de Collserola i de Montjuïc, així com de forma més esporàdica en alguns parcs de l’interior de la ciutat.

Publicitat

És principalment insectívor i complementa l’alimentació amb petits fruits. Mesura entre 12 i 15 centímetres de llargada. El mascle i la femella són exteriorment idèntics. Té les parts superiors del cos de color marró verdós i el ventre groguenc. El bec és gran, de color taronja o rosat.

És un ocell de colors discrets, que es pot confondre amb altres ocells semblants, com mosquiters o les altres dues espècies de busquetes, molt escasses a Catalunya: la busqueta grossa (Hippolais icterina), que només passa en migració i cria a Centreeuropa, i la busqueta pàl·lida (Iduna opaca), que té el dors de color d’oliva o grisós i el ventre blanc ocraci, i a Europa nia als Balcans i al sud de la península Ibèrica, en matolls i palmeres.

Costa veure-la perquè té un caràcter amagadís i, per tant, la millor manera d’identificar-la és amb el seu cant aspre i sonor força característic que la delata.

És un dels 83 ocells que nidifiquen a Barcelona i dels 233 que ho fan de forma regular a Catalunya, segons els últims atles publicats que daten del 2017 i del 2021 respectivament. Perquè ens fem una idea, a Catalunya s’estima que hi ha entre 8 i 12 milions de parelles d’ocells que crien cada any, la més abundant encara és el pardal, amb 900.000 parelles reproductores, malgrat la clara regressió dels últims anys, seguides del gafarró, el pit-roig, el rossinyol i el pinsà, amb més de 400.000 totes elles.

De la resta d’espècies, més de la meitat compten amb menys de 2.000 parelles reproductores i es consideren escasses, algunes no arriben a 10 com l’alosa becuda, l’arpella pàl·lida, el rasclet, la fotja banyuda i el cabussó collnegre. La busqueta comuna és de les més nombroses, amb més de 150.000 parelles. 

Dita: Per Sant Miquel, la bosqueta fuig lleugera i l’ull de bou al seu darrere.

Notícies relacionades

Els flamencs es maquillen: el sorprenent secret del seu color rosa

El seu característic color rosa depèn del que mengen i també els ajuda a trobar parella i reproduir-se

El passerell: característiques i curiositats

La seva principal amenaça, a més de la desaparició del seu hàbitat i l'ús de pesticides, és el silvestrisme

El gaig blau: característiques i curiositats

És una de les aus més espectaculars que cria al nostre país, però l'ús de plaguicides i la pèrdua de cavitats naturals on nidificar ha limitat molt la seva expansió

El cucut reial: característiques i curiositats

Un ocell migrador singular que destaca pel seu parasitisme reproductor
spot_img

Montse Alcoverro aterra al Teatre La Gleva amb «La sonata del clar de lluna»

El muntatge de Gerard Bidegain, basat en l’obra d’Iannis Ritsos, es podrà veure del 4 al 22 de novembre amb música de piano en directe.

Buidar no és deixar anar

Aprendre a deixar anar és clau per buidar l’armari i tancar etapes vitals. Descobreix com acomiadar-nos dels records ens ajuda a fer espai per a noves oportunitats

Sarrià celebra la 14a Correm Junts, la cursa inclusiva d’Aspasim

La 14a Correm Junts d’Aspasim va reunir diumenge persones amb i sense discapacitat intel·lectual en una cursa inclusiva per Sarrià

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí