Diumenge 03, desembre 2023
9.6 C
Sant Gervasi
12.4 C
Sarrià
Publicitat

La casa Amèlia Ferrater, una obra de la vídua de l’antic governador militar de Barcelona

Situada al carrer Pomaret 17-19, és d'estil modernista amb influències gòtiques i actualment està ocupada pel col·legi Santa Clara International School

Publicat el 29.9.2023 11:57

Arquitectura

Jaume de Oleza

Publicitat

La casa Amèlia Ferrater està situada al carrer Pomaret números 17 i 19. És un habitatge construït el 1905 per l’arquitecte Juan José Hervás, que anteriorment, el 1903, va construir per a la família Ferrater una casa al mateix carrer Pomaret, al número 13. Amèlia Ferrater Feliu era vídua del general de divisió José García-Navarro, antic governador militar de Barcelona, mort el 1902; posteriorment la seva vídua va decidir construir aquesta casa.

Publicitat

La construcció és de grans dimensions, de planta rectangular de la qual sobresurten, a la primera planta, uns balcons i terrasses, així com uns cossos d’edificació amb façana a l’interior del solar. Consta de planta baixa i dues plantes d’alçada, l’edifici està alineat al carrer Pomaret, disposant d’un jardí perimetral i un gran espai a l’interior de la parcel·la. És d’estil modernista, amb influències gòtiques, i la façana al carrer de Pomaret està projectada de manera simètrica i en sobresurten del pla de façana dos grans balcons a la primera planta, amb unes mènsules molt treballades.

La rematada superior de la coberta a diferència de la façana lateral, que incorpora unes parts de trencadís, té dos grans elements de formes corbes que destaquen per sobre de la coberta, i emfatitzen i distingeixen la façana. Les obertures de la segona planta estan realitzades per mediació d’arcs de mig punt d’influència d’estil romànic, disposant-se de dos en dos, a excepció de les que defineixen la verticalitat dels balcons que són de tres unitats. Totes tenen un petit pilar intermedi acabat amb un capitell floral.

Dibuix de la Casa Amèlia Ferrater

L’edifici, malgrat la senzillesa volumètrica, disposa d’una àmplia decoració ornamental amb motius florals, ja sigui emmarcant les finestres, com en diversos detalls a façana, destacant el treball de les baranes de balcons i terrasses, per ser un treball de pedra calada d’una plasticitat escultòrica molt singular. Actualment, la finca està ocupada pel col·legi Santa Clara International School.

Juan José Hervás (1850-1914), nascut a Madrid, va ser arquitecte municipal de Sitges, Tortosa i Manila, a les Filipines, quan era colònia espanyola. És obra seva el palauet Pérez Samanillo, avui dia seu del Círculo Ecuestre. Un edifici que l’any 1911 va guanyar el premi del concurs anual d’edificis artístics de l’Ajuntament de Barcelona.

Jaume de Oleza és arquitecte. cwork

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.