Publicitat

La Casa Muñoz Ramonet obre les portes

Cada vegada són més les obres restaurades i exposades al públic en excel·lents condicions que es poden veure a la finca de Muntaner 282

spot_img

Publicat el 7.10.2024 6:00

Cultura

Roser Díaz

De vegades penso que n’hauríem de dir Can Fabra de la impressionant casa que l’any 1945 van comprar els germans Muñoz Ramonet a les filles de Ferran Fabra i Puig, segon Marquès d’Alella. Va ser ell qui, al voltant de 1918, va encarregar-ne l’edificació a Enric Sagnier Vilavecchia seguint la tradició plateresca del palau dels Golfines de Càceres. La construcció va durar quatre anys i el 1922 s’inaugurava Can Fabra.

Publicitat

Molt ha plogut, moltes especulacions, i moltes voltes han donat l’edifici i els seus jardins, fins a l’any 2012 en què la Fundació Muñoz Ramonet, depenent de l’Ajuntament de Barcelona i batejada amb aquest nom per designació implícita i obligatòria del Sr. Julio Muñoz, va poder començar a gestionar una part del patrimoni i de la col·lecció artística.

Publicitat

A través de la seva secció ‘La Fundació Restaura’ cada vegada són més les obres restaurades i exposades al públic en excel·lents condicions. La porta s’obre i podem passejar per les sales representatives, on es rebien personalitats del moment. Amb un caire totalment versallesc, Julio Muñoz, com si es tractés d’un rei, fa decorar casa seva per Antonio Herraíz, amb aires de Carles IV o de Lluís XIV. Tot és exclusiu: trobarem el millor, piano Erard, làmpades d’aranya de la Real Fàbrica de Cristales de la Granja, bronzes dels artesans Granini de Riópar, pintures murals d’Ernest Santasusagna i olis de Stolz Viciano. Tots proveïdors de la casa Reial i de les millors famílies aristocràtiques del moment.

La finca Muñoz Ramonet © Vicente Zambrano González – Ajuntament de Barcelona

Recuperarem vitralls modernistes de l’època del Marqués i admirarem obres d’art del barroc, flamenc, francès i espanyol, porcellanes d’Anvers i un munt més de tresors com les rèpliques exactes de l’escriptori i les cadires del palau de Lluís XIV.
Intentarem comprendre la distribució d’una Domus Patrícia en ple segle XX i la mentalitat d’algú que, ell mateix, se situava tot just darrere de Déu. Tot això envoltat d’uns magnífics jardins amb reminiscències de Le Forestier que ens reserven un munt de sorpreses en forma d’escultures, arbres, estanys i edificacions que ens ajudaran a viatjar del principi del segle XX fins als nostres dies per un camí tortuós de la mà d’unes personalitats úniques.

Les visites les organitza la Fundació Muñoz Ramonet, al carrer Muntaner 282.

Barcelona recupera prop de 500 obres desaparegudes de Muñoz Ramonet

 

 

 

Notícies relacionades

L’interior de la casa Muñoz Ramonet: l’antic Palau del Marquès d’Alella a Sant Gervasi

La Fundació Muñoz Ramonet treballa perquè a partir del 2025 l'edifici sigui visitable; els seus jardins són públics amb entrada pel carrer Muntaner 282
spot_img

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí