Dilluns 06, maig 2024
20.2 C
Sant Gervasi
20.2 C
Sarrià
Publicitat

La justícia tomba els plans de l’Ajuntament per la Casa Buenos Aires de Vallvidrera

El TSJC dona la raó als Pares Paüls i London Private Company, que hi volien construir un hotel de luxe, i ara l'Ajuntament ha de decidir si presenta un recurs i fa una nova modificació del pla general metropolità

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 28.7.2023 17:50

Societat

Carme Rocamora

El veïnat de Vallvidrera es va mobilitzar i l’Ajuntament va obeir les reclamacions: la Casa Buenos Aires no aniria a terra per aixecar-hi un hotel de luxe i, per contra, es convertiria en un equipament públic per al barri mitjançant una expropiació. Però els plans s’han vist ara truncats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha donat la raó parcial als propietaris –Pares Paüls– que volien vendre-ho a la societat immobiliària London Private Company. De moment la sentència que ha arribat -en data del 26 de juliol i a la qual ha tingut accés El Jardí- no és ferma i l’Ajuntament pot presentar recurs, però anul·la l’acord per crear-hi un equipament i per catalogar l’edifici modernista i evitar que sigui enderrocat.

Publicitat

Concretament, la resolució judicial declara la nul·litat de l’acord de la Subcomissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona de l’1 de març de 2021, que va aprovar definitivament la modificació puntual del Pla General Metropolità (MPGM) per a la creació d’un equipament i la catalogació de l’antic Hotel Buenos Aires. Els motius que han portat la justícia a tombar-ho han estat dues de les quatre demandes que van presentar els Pares Paüls i London Private Company: que l’administració ometés la valoració d’impacte de gènere i no justificar els motius de l’expropiació com a sistema d’actuació.

Publicitat

El TSJC sosté que s’aprecia la “inexistència” de l’avaluació referida a l’impacte de gènere. Per altra banda, apunta que l’administració està obligada a motivar i “explicitar” les raons que porten a l’expropiació, un fet que no es dona en aquest cas: “No es motiva ni justifiquen les raons de l’elecció, que apareixen així mancats de cap motivació”, apunta el text. A partir d’aquí, més enllà del recurs que l’administració barcelonina pugui presentar, també seria necessari que l’Ajuntament lideri una nova modificació del pla general metropolità que corregeixi els errors que han fet tombar-la.

Fins al 10 d’octubre

La comunitat que va ocupar la Casa Buenos Aires durant un any i mig, juntament amb l’Associació de Veïns de Vallvidrera, està pendent dels següents passos que només pot entomar l’Ajuntament, que té fins al 10 d’octubre per presentar un recurs de cassació. Fonts municipals consultades per El Jardí apunten que a hores d’ara estan analitzant la sentència i encara no han decidit si es mouran o no.

Des que es va anunciar l’expropiació i l’Ajuntament ha passat a tenir les claus de l’indret, pagant 4,2 milions als Pares Paüls, el veïnat de Vallvidrera ja ha celebrat trobades per dibuixar el seu futur. Els plans de l’administració són crear-hi 37 habitatges de lloguer social i la intenció era obrir el concurs públic per les obres el mandat anterior, però no es va assolir.

La Buenos Aires, en el seu moment va ser expropiada per l’Ajuntament de la mà de Barcelona en Comú i l’àrea liderada per l’ara extinent d’Urbanisme Janet Sanz. Aquesta decisió no va ser compartida, en canvi, pel PSC-Units, socis de la coalició, i que des de les eleccions del 28-M governa en solitari a la ciutat sota la batuta de l’alcalde Jaume Collboni. És per això que la comunitat de Buenos Aires pateix ara pel desenllaç d’aquesta reivindicació veïnal. A hores d’ara, Sanz ja està en contacte amb l’actual tinent d’Urbanisme, la socialista Laia Bonet, per abordar la qüestió.

L’Ajuntament ja té les claus de la Buenos Aires i Vallvidrera comença a dibuixar el seu futur

Suposa això que la Buenos Aires està en perill d’anar a terra? A hores d’ara no, ja que l’Ajuntament ja té les claus i és de la seva propietat. Però sí que en un futur, si l’administració barcelonina no actua, es podria dificultar que es converteixi en equipament i obrir-ho al barri. També queda penjada la catalogació, una de les principals demandes del veïnat per evitar que l’espai sigui enderrocat. De totes maneres, el més probable és que l’Ajuntament presenti recurs, adjunti la informació que manca i que tot quedi en un ensurt.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.