Política
Sergi Alemany Erra
- L’Ajuntament insisteix que no aturarà les obres a Can Raventós: “A la propietat no la podem parar”
- Personalitats públiques demanen salvar el jardí de Can Raventós
Nou capítol en la lluita veïnal al barri de Sarrià per evitar la construcció de 53 pisos de luxe a la finca de Can Raventós, i res fa pensar que serà l’últim. L’Oficina Antifrau de Catalunya ha resolt la denúncia presentada per la plataforma veïnal Defensem Can Raventós per presumptes irregularitats i tracte de favor en la tramitació del Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU) de la finca situada entre els carrers Bonaplata 44-52 i Fontcoberta 16-24.
L’organisme apunta que, si bé no s’han observat indicis d’influències indegudes, si que queda demostrada l’existència de “conflictes d’interès aparents” en responsables municipals, que “no van ser degudament gestionats” per l’ens local, motiu pel qual es recomana a l’Ajuntament de Barcelona una “revisió de l’eficàcia dels mecanismes” per a la detecció d’aquests casos. Un conflictè d’interès “aparent” és aquell en què Antifrau entén que algú pugui tenir sospites, sense confirmar que s’hagi fet servir una relació per a beneficis personals.
Relació entre Batlle (Units per Avançar) i la promotora BIGDAL 5000 SL
En una roda de premsa celebrada aquest dimecres a la seu de l’Associació Veïnal de Sarrià, que en el seu dia també va presentar al·legacions al mateix pla urbanístic, Defensem Can Raventós ha celebrat que l’Oficina Antifrau conclogui el mateix que ells venien advertint des de feia mesos, que existeix una relació entre el regidor de Sarrià-Sant Gervasi el mandat passat, Albert Batlle, i la gerent del districte, Maite Català i Pujol, tots dos del partit Units per Avançar -integrats al grup municipal del PSC-, amb l’empresa promotora BIGDAL 5000 SL, presidida en el moment de l’aprovació del pla urbanístic pel secretari d’organització de la mateixa formació política -Units per Avançar-, Salvador Ferran Pérez-Portabella, que alhora la plataforma relaciona en vincle de primer grau amb la família Raventós.
El mandat passat, aquesta presumpte relació d’interessos dins d’Units per Avançar va arribar a ser objecte de debat a l’Audiència Pública celebrada el setembre del 2020 a la Seu del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, on l’aleshores regidor Batlle, actual regidor de Ciutat Vella i tinent d’alcaldia de Seguretat a la ciutat, va qualificar-ho de “malicioses insinuasions” per part de la plataforma Defensem Can Raventós, negant cap relació -veure l’organigrama d’Units- entre els promotors i l’equip de Govern del Districte, per qui va demanar preservar l’honorabilitat.
“Sempre ens han donat l’esquena, no ens han atès, i no ens han donat la informació”, ha lamentata aquest dimecres una de les membres de Defensem Can Raventós durant la roda de premsa, criticant que el Districte de Sarrià-Sant Gervasi no els permetés veure en cap moment l’expedient d’obra, ni a ells ni a l’Associació Veïnal de Sarrià, tot i assegurar haver-ho demanat a un mes vista de la fi del termini establert per poder fer aquest tipus de consultes.
Antifrau recomana a l’Ajuntament més transparència
L’organisme, en el seu escrit de resposta a la denúncia de la plataforma, també reclama a l’Ajuntament una motivació “més exhaustiva” de les decisions preses en matèria urbanística, “ateses les incidències detectades” en la tramitació del Pla Especial de Can Raventós, que estan pendents de resoldre per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran d’una denúncia de la plataforma presentada el 2021 per l’incompliment de la normativa vigent en l’edificació de pisos prevista, com ara no respectar una distància de 10 metres dins la finca entre els nous edificis i la masia històrica protegida del 1848, o que es vulgui aixecar una planta baixa més tres pisos, quan el màxim permès és de planta baixa i dos pisos.
Aquest és un fet que recull un informe encarregat per l’extinenta d’alcaldia d’Urbanisme Janet Sanz (BComú), càrrec sota el qual es va donar llum verda al Pla Especial per edificar, però que l’actual Ajuntament no hi dona validesa per haver-se tramitat de manera externa, fora dels seus serveis jurídics. Tampoc l’oposició, excepte ERC, va votar a favor d’aclarir la legalitat de tota l’operació urbanística quan hi va haver l’oportunitat, el passat mes d’octubre a la Comissió d’Urbanisme del consistori.
Una tramitació accelerada incomplint els terminis
El projecte inicial per fer una promoció d’habitatges a Can Raventós es va aprovar inicialment el 29 de novembre del 2018, però després d’un procés d’al·legacions es va suspendre per a introduir-hi modificacions la promotora en data del 29 de març del 2019. Llavors, es va donar un termini de tres mesos que va vèncer sense que la promotora presentés cap nova proposta. D’aquesta manera es va procedir a la retirada d’aquest Pla Especial d’obra, quedant arxivat el cas, però per sorpresa del veïnat el mateix expedient va tornar a aparèixer un any més tard directament a la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament, quan en teoria hauria d’haver tornat a començar de zero tot el procés.
Al ple municipal només ERC va votar en contra de donar llum verda a l’obra en un espai, Can Raventós, defensat amb dents i ungles per molts sarrianencs per ser l’última oportunitat de salvar un pulmó verd al Sarrià Vell. Els veïns de la zona volen que esdevingui un espai verd i refugi climàtic, i per això demanen a l’Ajuntament forçar una permuta de terrenys amb la propietat, un diàleg que va iniciar BComú sense èxit al final del passat mandat.
Defensem Can Raventós vol portar el cas a la Fiscalia Anticorrupció
Davant del que Defensem Can Raventós considera ja “una evidència” d’interessos i irregularitats constatades un cop feta la investigació de l’Oficina Antifrau i a l’espera de disposar de la sentència del TSJC, la plataforma té previst presentar una nova denúncia, aquest cop davant la Fiscalia Anticorrupció amb l’esperança que es confirmin les sospites que hi va haver tractes de favor i irregularitats urbanístiques i es depurin responsabilitats i es reparin els danys fets a l’erari públic, la imatge de les institucions i al jardí i la masia històrica de Can Raventós al Sarrià Vell.
Qui és qui en l’afer de Can Raventós?
Contingut relacionat:
Així venen els promotors els pisos de luxe a Can Raventós: “Sarrià és símbol d’exclusivitat”