Publicitat

La llimona

spot_img

Publicat el 18.5.2016 16:00

Salut i nutrició

Marta Castells

El llimoner és arbre subtropical d’origen asiàtic, però s’adapta bé als climes mediterranis més suaus. Floreix tot l’any, però la millor època és de l’octubre fins al juny. La fama del seu fruit, la llimona ―de naturalesa fresca―, és deguda a les múltiples propietats saludables que se li atribueixen; refresca l’organisme, ajuda a baixar la febre i calmar la set. La saviesa popular ha fet palesa la capacitat desinfectant i curativa de la llimona, dient-nos que «purifica la sang» perquè afavoreix l’eliminació de virus i bacteris, a la vegada que ajuda a pal·liar les afeccions de les vies respiratòries.

Publicitat

Té un alt contingut de vitamina C, que prevé l’escorbut i és essencial per al bon funcionament de l’organisme, perquè intervé en múltiples reaccions metabòliques. És una vitamina hidrosoluble (s’elimina per l’orina) i convé ingerir-la diàriament.

Publicitat

Conté diversos antioxidants, dels quals en destaquen dos: els flavonoides, que milloren la resistència i permeabilitat dels vasos sanguinis beneficiant el sistema circulatori; i els betacarotens, que poden prevenir l’aparició de certs tumors. D’altres actuen com a antitrombòtics, antiinflamatoris i protectors del fetge. Les propietats antioxidants de la llimona prevenen l’activitat negativa dels radicals lliures que produeixen l’envelliment de l’organisme. També té abundants fitoquímics, un d’ells és un terpè denominat limonè, que ajuda a combatre el càncer de mama.

Entre les propietats medicinals de la llimona estan les de ser un tònic cardíac i digestiu, promoure la formació i secreció de bilis, i reduir el colesterol. També és antimucogen, astringent, cicatritzant i coagulant. Ajuda a disminuir la síndrome premenstrual i les flatulències, i a combatre les indigestions. També és un bon aliat contra l’insomni.

L’oli que conté el seu suc estimula el fetge perquè expel·leixi les toxines i, així, evitar-ne l’acumulació; d’aquesta manera també ajuda a alleujar el reuma.

El suc de la llimona té un efecte lleugerament anabòlic (contrari a les altres fruites), i està indicat, per la seva naturalesa fresca i la seva acció depuradora, per a les persones de constitució yang i que consumeixen carn i greix saturat. Té un efecte alcalinitzant i prevé la formació de pedres als ronyons. S’ha de prendre sempre acabat d’esprémer perquè les vitamines no es degradin, i barrejat amb aigua o alguna infusió per evitar l’excessiva concentració d’àcid.

Malgrat les seves propietats saludables, cal no abusar-ne, sobretot si s’està embarassada o es dóna el pit, perquè els àcids poden ser tòxics. També convé no menjar-ne si es té gastritis o úlcera d’estómac. L’acidesa del seu suc pot destruir l’esmalt de les dents.

La llimona a la cuina

La podem conservar unes setmanes a temperatura ambient, o fins a un mes si ho fem dins la nevera. És important que les llimones siguin ecològiques, sobretot si es vol aprofitar la pell, que escalfa i s’utilitza molt a les infusions durant l’hivern.

La llimona és ideal per aromatitzar postres. La seva acidesa la fa indicada a les marinades, i a les vinagretes es comporta com un magnífic substitut del vinagre. Hi ha moltes sopes, cremes, sucs i salses que guanyen molt amb un raig de llimona; però cal anar amb compte quan el preparat conté llet o crema de llet, perquè es pot tallar.

Notícies relacionades

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats

Lecanemab, nou fàrmac per a l’Alzheimer: expectatives i realitat

Està previst que el medicament estigui disponible en el mercat farmacèutic català en menys de dos anys

La relació entre mobilitat ciclista i salut a les ciutats: menys medicines i menys morts prematures

Els experts Mònica Ubalde (ISGlobal) i Enric Prats (COMB) reflexionen sobre els beneficis de la mobilitat cicilista en la lluita contra el canvi climàtic

De suplements, plantes i espècies en l’embaràs

Els consells nutricionals de la dietista Anna Vilarrasa
spot_img

El Govern de Collboni rebutja catalogar el Parc de l’Oreneta com reclamava Junts

Els socialistes plantegen la possibilitat "d'estudiar" un augment del nivell de protecció en un futur

La mobilitat i la cultura popular, els protagonistes de les crítiques de l’oposició al ple de Sarrià-Sant Gervasi

Gay reivindica totes les activitats culturals que s'han fet al districte per defensar-se de les crítiques

La falta d’espai continua sent el principal problema de l’associacionisme juvenil a Sarrià – Sant Gervasi

El Consell de la Joventut de Barcelona recull un llistat de peticions per a presentar-les a Gay, qui no acudeix a la reunió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí