25 C
Sant Gervasi
| Divendres 01 de juliol de 2022 |
Publicitat

La plaça de Francesc Macià i l’edifici Ferrer i Cajigal

Publicitat

Abans i ara

Javier Sardá i Jesús Mestre

La plaça de Francesc Macià, al Turó Parc, cruïlla entre els districtes de Sarrià-Sant Gervasi, les Corts i l’Eixample, es va anar urbanitzant al llarg de moltes dècades. Els primers projectes són de 1920, tot i que aleshores encara no es preveia una plaça circular. Va ser a partir de 1927 quan es va projectar definitivament el disseny actual, obra de l’arquitecte paisatgista de Nicolau Maria Rubió i Tudurí.

La fotografia de fusió recull una instantània de principi dels anys 1960 i mostra els pocs canvis que s’han fet en aquest darrer mig segle en l’edifici més emblemàtic de la plaça, conegut com a Ferrer i Cajigal, obra de l’arquitecte Josep Rodríguez i Lloveras, i que es troba a la part nord de la plaça, números 1-5. A la planta baixa d’aquest edifici hi havia el mític Sandor, un bar d’aspecte aristocràtic que va obrir l’any 1944 i que es caracteritzava per l’àmplia terrassa de la vorera. Entre els anys quaranta i els setanta del seglexx, el Sandor va ser un punt de trobada de la burgesia de la ciutat. El Sandor va plegar el 2013 i actualment hi ha un altre bar que no ha recuperat l’ambient de l’antic.

Publicitat

La fotografia antiga mostra una plaça encara en procés d’urbanització. Aleshores, de fet, només hi havia construïda la part nord, la del Turó Parc, mentre que a la sud, des d’on es va fer la fotografia (des de l’actual avinguda de Josep Tarradellas), encara hi havia grans solars sense edificar.

@ Família Cuyàs – Fons de l’Institut Cartogràfici Geològic de Catalunya

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.