Opinió
Xavier Boned (Mossos d’Esquadra)
La Llei de la Policia-Mossos d’Esquadra diu que, com a policia ordinària i integral a tot el territori català, els Mossos d’Esquadra assumiran les funcions en l’àmbit marítim d’acord amb les competències que estableix la normativa vigent. Han passat 12 anys des que es va crear la Unitat Aquàtica (UAQ) de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, que posava les bases de la nova Policia Marítima. Ara està plenament estructurada per poder desenvolupar les tasques policials en l’entorn aquàtic, allà on la resta d’agents no poden arribar.
Des del passat mes de juliol, els ports de Palamós (sector nord), Vilanova i la Geltrú (sector centre) i l’Ametlla de Mar (sector Sud) acullen les bases policials d’aquest servei, que té competències en aigües marítimes territorials, incloent-hi el tram marítim del riu Ebre. L’objectiu és seguir treballant per establir altres bases en els més de 800 quilòmetres que tenim de litoral català. Ara per ara, l’àmbit d’actuació d’aquesta unitat s’estén també als 45 ports gestionats per Ports de la Generalitat arreu del litoral català, encara que no tinguin base policial establerta.
El model de Policia Marítima és un model de proximitat, una policia propera que conegui les necessitats i la idiosincràsia del sector i que ajudi des del Cos a sentir-se protegit. El desplegament en aigües marítimes de Catalunya es contempla en un període de tres anys, fins a assolir tots els objectius i recursos materials. Entre d’altre material, en breu disposaran de tres embarcacions d’uns 11 metres d’eslora, amb una capacitat mínima per a deu persones, i estaran dotades amb tot el material per treballar i desenvolupar el patrullatge marítim. En aquests moments, el grup disposa d’una trentena d’efectius policials, que en seran 49 en finalitzar el procés de selecció i formació dels nous integrants. Tots els agents hauran fet una formació de mil hores que l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya ha preparat sobre “Intervenció en Medi Marítim” repartides en tres mòduls (Àrea professional d’àmbit general, Àrea Professional de Navegació i Pràctiques Formatives).
Les funcions de la nova Policia Marítima són la vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i les infraccions administratives en l’àmbit marítim. La protecció, auxili i informació als usuaris de les instal·lacions portuàries, així com el suport i auxili a les persones i embarcacions que ho necessitin. La denúncia de les infraccions administratives en l’àmbit de la reglamentació nàutica sobre les tres marines objecte d’actuació: marina comercial, pesquera i esportiva.
La inspecció i control dels entorns naturals marítims i la persecució de les activitats que atemptin contra la normativa mediambiental. El salvament marítim, en col·laboració amb la resta d’organismes i institucions que hi participen. La col·laboració i auxili mutu amb altres forces i cossos de seguretat que, en ús de les seves competències, comparteixen l’espai marítim amb el cos de Mossos d’Esquadra.